(vlnr) Lieke Feyen – SWZ Zonhove, Wendy Boogers – SWZ Zonhove, Diana van der Looij – Carrousel leren(d) werken Chantal Groenendal – Carrousel leren(d) werken
(vlnr) Lieke Feyen – SWZ Zonhove, Wendy Boogers – SWZ Zonhove, Diana van der Looij – Carrousel leren(d) werken Chantal Groenendal – Carrousel leren(d) werken Foto: Wil Feijen

Strijkwinkel voorziet in behoefte

Human Interest

U bent er vast wel eens langsgelopen, de winkel op de hoek van het Raadhuisplein, waar eerst Kado & Zo zat. De winkel staat nu leeg, maar zal omgetoverd worden tot de thuisbasis van de Strijkwinkel.

Door: Lucas van As

Het is een initiatief van Carrousel leren(d) werken, een organisatie die altijd op zoek is naar kansen en plaatsen voor jongeren die graag willen werken, maar daarbij wat hulp kunnen gebruiken. Jongeren horen niet thuis te zitten, vindt Carrousel, maar zouden binnen hun eigen mogelijkheden aan de slag moeten kunnen in hun eigen dorp Son en Breugel.

Midden in de maatschappij
Ik sprak met Wendy Boogers van SWZ en Maaike van Kempen van Stichting MeeDoen Werkt, die samenwerken in Carrousel. Het doel van Carrousel is dat de mensen, die tot hun doelgroep horen, een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Met andere woorden, dat ze midden in de maatschappij staan, en niet aan de zijlijn. Dat ze het gevoel hebben ook mee te tellen, en iets doen waar ze blij van worden.

De doelgroep waar we het hier over hebben zijn mensen met een beperking, mensen die om deze of andere reden een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Carrousel wil deze groep helpen om ook passend werk te vinden, passend bij hun mogelijkheden.

Carrousel draagt ook zorg voor coaching en begeleiding. Ook motivering, als dat nodig is, of mensen leren om hulp te vragen. Ze leren hun doelgroep zowel sociale als praktische vaardigheden, zodat deze groep werk kan vinden én houden!

Pilot strijkservice
Zoeken naar een geschikte werkplek is een van de taken van Wendy, Maaike en hun collega's. Ze zoeken ook bij bedrijven in Son en Breugel, de bedrijven worden begeleid zodat ze hun werknemer goed kunnen laten functioneren. In dit kader kwam de gemeente met het idee een strijkservice te beginnen, mede bedoeld voor mensen die vanuit de WMO huishoudelijke hulp krijgen, o.a. bij het wassen en strijken van kleding. Het strijken wordt ondergebracht in een strijkservice, die verzorgd zal gaan worden door de Strijkwinkel. Naast de gemeente is ook WSD bij het project betrokken.

Het is een nieuw concept, dat eerst uitgeprobeerd zal worden in een pilot. De pilot zal ongeveer drie maanden duren, maar kan verlengd worden als dat nodig is. Er zal regelmatig geëvalueerd worden. Ook de medewerkers moeten groeien in hun nieuwe rol, ze moeten o.a. leren in een bepaald tempo te strijken en leren aan te geven als ze hulp nodig hebben.

Laagdrempelig
De strijkwinkel zal binnenkort gevestigd worden aan Raadhuisplein 2, dat zal er voor zorgen dat de medewerkers midden in het dorp staan, letterlijk én figuurlijk. Het zorgt eveneens voor een verbetering van de zichtbaarheid, volgens Wendy en Maaike, het is ook laagdrempeliger.

In het begin zullen er tien medewerkers aan het strijken zijn, ze werken parttime en wisselen elkaar af. De strijkwinkel gaat zelf de was ophalen, daar zullen andere medewerkers voor ingezet worden. Daarnaast zijn er ook logistieke en organisatorische taken, mensen die klanten te woord staan, de planning verzorgen, de was tellen etc. Er zijn dus verschillende soorten taken van verschillende niveaus, waardoor er maatwerk geleverd kan worden, gericht op de mogelijkheden van de medewerkers. Ze kunnen ervaring opdoen in een veilige omgeving, waar ze zichzelf kunnen zijn. Medewerkers van Carrousel die toe zijn aan een stap naar meer zelfstandigheid krijgen hiertoe de kans. Ze krijgen nog wel begeleiding, maar meer op de achtergrond. Zo kunnen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt mogelijk door groeien naar een functie bij een regulier bedrijf.

Een passende plek voor iedereen
Het doel is een passende plek te vinden voor iedereen, die plek is er ook. Het gaat er om die plek te vinden, met de strijkwinkel is er een nieuwe mogelijkheid voor mensen die daar meer moeite mee hebben. Het gaat hierbij niet alleen om de acceptatie van de doelgroep te vergroten, maar ook om aan potentiële werkgevers te laten zien dat de medewerkers hard kunnen werken en goed kunnen functioneren.

Een andere nieuwe ontwikkeling is de start van het Serviceteam op het terrein van Zonhove.
Ook hier gaan medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Deze medewerkers ondersteunen onder begeleiding van Carrousel de medewerkers van verschillende afdelingen van Zonhove. Denk hierbij aan het verzorgen van de koffie, schoonhouden van ruimtes, klaar zetten van stoelen enz.

Het is een mooi initiatief, in eendrachtige samenwerking van Carrousel, de gemeente Son en Breugel en WSD. De strijkservice van de Strijkwinkel gaat de tweede helft van november van start, begin december zal de feestelijke opening plaatsvinden. DeMooiSonenBreugelKrant wenst ze veel succes en zal van de partij zijn!

Afbeelding