Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Mogen we even voorstellen: Vereniging Happiness!

Human Interest

Zo'n vier jaar geleden is Vereniging Happiness opgericht, door een groep ouders van kinderen en (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking en/of stoornis in het autistisch spectrum, die wonen in de gemeente Son en Breugel of directe omgeving.

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen

Het doel van de vereniging is, zoals vermeld op de website: 'het realiseren, in stand houden en beheren van een woonvoorziening ingericht en bedoeld voor huisvesting op maat, voor kinderen met een verstandelijke beperking en/of stoornis in het autistisch spectrum van de leden van de vereniging.' Ik sprak met Annette Sandee en Franny Oud van Vereniging Happiness, om meer te weten te komen over dit bijzondere initiatief. Annette is moeder van Robert, een vriendelijke jongen met een beperking, Franny is begeleider bij de logeerweekenden.

Wonen op maat
'Het gaat om meer dan een woonvoorziening op maat', geeft Annette aan. 'We willen dat zoveel mogelijk zorggeld aan zorg besteed wordt.' In Son is er SWZ Zonhove, een prachtig zorgcentrum maar met een brede doelgroep. De mogelijkheid van zorg op maat, gericht op kinderen en (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking, was er niet in Son en Breugel. Dat was voor Annette en de andere ouders van Happiness reden om hun vereniging op te starten!

Dat het een vereniging is geworden, heeft vooral te maken met het feit dat de betreffende ouders meer zeggenschap hebben. Ze richten zich vooral op kinderen met een (lichte) verstandelijke beperking. Ze zijn begonnen met het organiseren van een logeerweekend eens per maand, om de kinderen te leren met elkaar om te gaan. Deze weekenden zijn niet alleen leerzaam voor de kinderen, ook voor hun ouders! 'Vreemde ogen zien dingen die je zelf niet meer opvallen, omdat je er aan gewend bent', zegt Annette. Bovendien komt er qua organisatie ook het een en ander bij kijken!

Momenteel maakt Vereniging Happiness gebruik van het logeerhuis op het terrein van Zonhove, en bestaat de groep uit zes kinderen en jongvolwassenen. Het is de bedoeling dat er eigen huisvesting komt, en dat de groep uitgebreid wordt tot 12 tot 13 kinderen. De eigen huisvesting is vooral om de kinderen de ruimte te geven om onder begeleiding zelfstandig te wonen en op een verantwoorde manier hun eigen leven in te kunnen delen.

Een diverse groep
'De kinderen zijn heel divers', vertellen Annette en Franny. 'Ze vormen een soort gezinnetje, ze zorgen voor elkaar en er zijn zelfs vriendschappen ontstaan!' Robert, de zoon van Annette, is een goed voorbeeld. Na de kleuterschool moest Robert naar het speciaal onderwijs, wat er voor zorgde dat hij in een soort isolement kwam. Voordat Happiness en het logeerweekend er waren, kreeg Robert nooit bezoek. Nu staat Ward, inmiddels zijn grote vriend, regelmatig op de stoep en gaan ze samen fietsen!

'De kinderen zijn altijd blij om jou te zien', verteld Annette aan Franny. Franny, zelf ook moeder, is blij verrast. Het geeft aan wat ze toevoegt aan het logeerweekend, een bekend, vriendelijk gezicht, iemand waar de kinderen bij terecht kunnen. 'Alles draait om structuur, duidelijkheid', zeggen Annette en Franny.

Daarbij gaat het niet alleen om een groep vaste zorgverleners die helpen, maar ook een vaste structuur van het weekend zelf. Vrijdagavond worden de kinderen ontvangen, onder andere door Franny, en worden ze wegwijs gemaakt. Bij het koken vraagt Franny altijd of iemand wil helpen, als eenmaal een van de kinderen zich aan heeft gemeld, volgen de anderen al gauw als ze zien hoe leuk het is. Ze dekken gezamenlijk de tafel, wassen gezamenlijk af en daarna gaan ze een stuk wandelen of een ijsje eten. Het is weekend, even bijkomen!

Duidelijkheid van groot belang
Omdat duidelijkheid zo belangrijk is, wordt bij het logeerweekend met pictogrammen gewerkt. Het zijn plaatjes waarop de kinderen kunnen zien wat ze wanneer moeten doen. Ook hangen er foto's van de aanwezige begeleiders (er zijn er altijd twee), zodat de kinderen weten wie er aanwezig is.

Het logeerweekend is een groot succes, niet alleen voor de kinderen maar ook voor hun ouders. Het is een warme setting, met betrokken ouders én betrokken begeleiders. 'De zorgverleners zijn echt goud waard', aldus Annette. Een aantal zitten nog op school en hebben een natuurlijke affiniteit met de kinderen. Andere zorgverleners studeren al pedagogie, verpleegkunde of medicijnen, en doen een relevante ervaring op. En dan zijn er nog de volwassen zorgverleners, die vanuit hun werk of maatschappelijke betrokkenheid hun steentje bij dragen aan de goede sfeer in het logeerhuis.

Zelfstandig wonen is een logische voortzetting van het logeerweekend, iets waar Vereniging Happiness naar streeft. Het fijnst zou zijn als dat op het terrein van Zonhove gerealiseerd zou kunnen worden, omdat een aantal kinderen in De Komeet werkt en omdat er faciliteiten zijn waar ze gebruik van maken zoals de dagbesteding en de kinderboerderij.

Alle hulp welkom
Het is iets moois wat Annette samen met de andere ouders, Franny en alle andere mensen die betrokken zijn bij Vereniging Happiness hebben neergezet en nog willen realiseren. Daarbij kunnen ze hulp gebruiken, zowel van zorgverleners die willen helpen bij de logeerweekenden als van donateurs en sponsoren. Deze begeleiders moeten wel affiniteit met de zorg en met de doelgroep hebben. Mocht u een bijdrage willen leveren, zowel in natura als financieel, neem dan contact op met Annette Sandee via penningmeester.happiness@gmail.com.

Vereniging Happiness doet ook mee aan de Rabo Clubkas, uw stem is van harte welkom!

Afbeelding