Logo mooisonenbreugel.nl
Koffietafel 10 jaar Vrienden van Berkenstaete   | Fotonummer: e35f55
Koffietafel 10 jaar Vrienden van Berkenstaete (Foto: Wil Feijen)

Vrienden van Berkenstaete al 10 jaar een echte vriendschap

  Human Interest

Son en Breugel -

Op woensdag 21 november bestonden de Vrienden van Berkenstaete 10 jaar. De Vrienden van Berkenstaete bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers die activiteiten en uitstapjes organiseren en begeleiden voor de bewoners van Berkenstaete.

Door: Adrie Neervoort
Foto: Wil Feijen

Alweer 10 jaar geleden werd er door de directie van Archipel in de persoon van Lissete Burnett aan een aantal personen in Son en Breugel de vraag gesteld: "Zouden jullie niet het initiatief willen nemen om jaarlijks een aantal leuke en bijzondere activiteiten te organiseren voor de bewoners van ons verzorgingshuis in Son en Breugel?"
Lisette gaf aan dat in Nuenen een groep vrijwilligers (De Vrienden van de Akkers) actief was die deze extra activiteiten voor Archipel de Akkers al succesvol organiseerde. Er werd verkennend contact gelegd met dit zorgcentrum en gekeken of de werkwijze uit Nuenen ook in Son en Breugel zou kunnen worden toegepast. Hierbij hielp het wel dat enkele mensen van het eerste uur uit Son en Breugel familieleden waren van de vrijwilligers uit Nuenen. Aldus gingen Piet Slegers, Lenie Theuns, Hennij en Chris de Rooij, Toon van Boxtel en Hans Kerssemakers, Emile Speetjens, Piet Melisse als pioniers aan de slag om met de kennis van Nuenen voor het zorgcentrum in Son en Breugel , toen nog de Vloed genaamd, een dergelijk initiatief op te zetten.

Na veel beraad werd de stichting Vrienden van Berkenstaete op 21 november 2008 officieel, met een heus bestuur. In de loop der jaren is er veel veranderd. Destijds begonnen ze met helemaal niets, maar ze hebben in deze 10 jaar veel medewerking gekregen van een groot aantal betrokken donateurs. Ook ondernemers uit Son en Breugel die geheel belangeloos de stichting steunen en een jarenlange betrokkenheid van de Rabobank Het Groene Woud Zuid en de Lionsclub Son en Breugel e.o..
Ook Archipel kijkt terug op een mooie en effectieve samenwerking met de jubilerende stichting. Ondanks het feit dat Archipel veel voor haar bewoners organiseert, zijn de activiteiten van De Vrienden van Berkenstaete een perfecte aanvulling hierop.

Jubileum onder de aandacht
De jarige trakteert. Dat vond ook het bestuur van De Vrienden van Berkenstaete. Het tinnen jubileum vieren ze daarom samen met de bewoners, de donateurs en al die anderen die op de een of andere wijze de stichting steunen. Door het bestuur werden twee gelegenheden gekozen die het jubileum onder de aandacht moesten brengen.

De eerste gelegenheid was afgelopen woensdag 21 november. Er werd toen een dennenboom geplant aan de voorzijde grenzend aan de straat bij Berkenstaete. De nieuwe boom verving de oude dennenboom die na 5 intensieve jaren de geest had gegeven. Dankzij de hulp en de gulle bijdrage van Hoveniersbedrijf Harry Kapteyns werd de boom door de vrienden geplant. Een boom bestemd voor de bewoners, die tijdens de Kerst feestelijk zal worden verlicht. Maar ook een boom die de verbinding legt naar de wijk waarin Berkenstaete staat.
De nestor van de stichting, Piet Slegers, schepte symbolisch nog een laatste hoopje zand op de voet van de boom voor de nodige stabiliteit. Hij vond dat de boom een teken is van de groei tot nu toe, maar ook de groei die Vrienden van Berkenstaete nog zal door maken in de komende jaren samen met de bewoners. Want, zo filosofeerde hij, de stichting en de boom zullen blijven groeien ook als wij er misschien niet meer zijn. De boom kreeg de zegen van Piet door het aanheffen van het lied "O Denneboom," dat meerstemmig werd meegezongen door het aanwezige publiek.

De tweede gelegenheid was er één van grootse omvang. Op zondag 25 november waren er 148 mensen te gast in het Atrium van Berkenstaete voor een echte Brabantse koffietafel. Onder de gasten waren vanzelfsprekend de bewoners van Berkenstaete, maar ook de mensen die de stichting al jaren, of sommige wat korter, ondersteuning gaven aan alle uitgevoerde activiteiten.
Nadat de gasten plaats hadden genomen aan de mooi gedekte tafels, werden ze verwelkomd door presentator en één van de vrienden Henk Willems. Leny Achten opende, als voorzitter van de Vrienden van Berkenstaete, met een korte toespraak de gezellige middag die vol verassingen zou blijken te zitten.
Als "obers" waren de leden van de Lionsclub Son en Breugel, waarvan enkele met hun partner, aanwezig, die samen met de profs van de keukenbrigade van Berkenstaete, alle gasten al het heerlijks van 'vruuger' serveerden dat hoort bij een traditionele Brabantse koffietafel.

Intussen klonken de stemmen van de dames en heren van zanggroep Boeremoeske uit Eindhoven, die gekleed in een passend nostalgisch kostuum, bekende nummers in een gezellig Brabants dialect zongen. Ook de als gast aanwezige Aris Weel zong spontaan een lied over het mooie dorp Son en Breugel. Voor, tijdens en tussen de optredens speelde Rob des Bouvrie op zijn accordeon. Nadat iedereen de lekkernijen van de koffietafel achter de kiezen had, bleek dat het jubileum ook in Spanje doorgedrongen was en kwamen drie vrolijke Pieten de aanwezige gasten trakteren op wat lekkers.
Kortom een zeer geslaagde middag waarop de stichting Vrienden van Berkenstaete patent lijkt te hebben.

De Vrienden steunen
Er zullen de komende jaren nog veel uitstapjes en activiteiten volgen die de Vrienden in samenwerking met Archipel Dagbesteding gaan organiseren. Wilt u de Vrienden steunen wordt dan donateur van de Vrienden van Berkenstaete, voor slecht 20 euro per jaar. Aanmelden kan via www.vriendenvanberkenstaete.nl

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>