De bewuste vlag bij de ingang van het museum
De bewuste vlag bij de ingang van het museum Foto: Museum bevrijdende vleugels Best

Een vlag met een verhaal

Human Interest

Son en Breugel - Onlangs heeft museum Bevrijdende Vleugels uit handen van mevrouw Nelly Kerkhof-van Osch uit Son een bijzonder en uniek geschenk ontvangen. Het betreft een originele Amerikaanse vlag uit 1944, met 48 sterren erop en met een afmeting van 225 cm x 140 cm. Mevrouw Kerkhof-van Osch vertelt ons het verrassende verhaal achter de vlag.    

Gastredacteur: Ernst Vos                                         

Sergeant Albert Funk uit Pennsylvania; Robert Gilliland uit Pennsylvania, die trouwde met Marietje Spaninks uit Eindhoven; sergeant Gene Adragna uit New York, die in oktober 1945 trouwde met Dora de Visser uit Son; Leonard Burkacki uit Michigan, die trouwde met Anneke Vlamings uit Breda; Richard Carolan uit Spring Valley, New York; sergeant ‘Paps’ W. Grail uit Chicago.

Amerikaanse vlag
Bij hun vertrek gaven de Amerikanen als dank voor hun verblijf deze Amerikaanse vlag aan grootmoeder Van Osch. Die vlag is op zolder bewaard door haar dochter Bertha, de tante van Nelly Kerkhof.

Later werden drie Britse militairen in de boerderij ingekwartierd.Kapitein Jack Usher uit Canterbury,Kent, was de officier belast met de uitbetaling van soldij. Hij sliep in een slaapkamerop de begane grond, office genoemd, op een houten kist, waarin de soldij voor de soldaten was opgeborgen. Oma Van Osch vond de Amerikanen stukken vriendelijker en gezelliger dan de stugge Britten. Haar dochter Berthacorrespondeerde nog jaren met enkele Amerikanen.

In 1963 is de boerderij aan de Markt 62a afgebroken voor het aanleggen van de nieuwe weg door het centrum van Son. Bertha van Osch en haar broer zijn daarna verhuisd naar de Heistraat.Na Bertha’s overlijden in 1998is dat huis verkocht en leeggeruimd. Nelly bergt de vlag en de na-oorlogse correspondentie met de Amerikanen op. Binnenkort gaat Nelly verhuizen en wil de vlag een goede bestemming geven en dat is gelukt. Het museum is er erg blij mee en hangt die vlag goed zichtbaar op.

Als lezers nog spullen hebben uit de Tweede Wereldoorlog en ze willen daaraan een goede bestemming geven, dan kunnen ze die schenken aan museum Bevrijdende Vleugels.

 Luitenant William Euring uit Los Angeles, Californië staat aan de voordeur van de boerderij (1945).
Op de foto burgemeesterswoning en er naast de boerderij van familie Van Osch. Nu hoek Nieuwstraat-Heistraat te Son centrum.