(vlnr) Raymond Jansen, Ewoud Meertens, Patrick van den Heuvel en Wouter Vogels.
(vlnr) Raymond Jansen, Ewoud Meertens, Patrick van den Heuvel en Wouter Vogels. Foto: Pro Honore Et virtute

Ewoud en Wouter wilden trommelen

Human Interest

Son en Breugel - Ze waren amper zeven jaar, Ewoud Meertens en Wouter Vogels, toen ze zich aanmeldden bij de slagwerkopleiding van harmonie Pro Honore et Virtute. Ze hadden nog maar net leren lezen en schrijven, maar wisten het zeker: ze wilden leren trommelen.

Gastredacteur: Judith Curfs

Nadat ze lid waren geworden van de harmonie, maakten ze kennis met de veelzijdigheid van het slagwerkinstrumentarium. Aangemoedigd door docent Patrick van den Heuvel van Rhythm Impact, dat de slagwerkopleiding voor de harmonie verzorgt, kregen ze de kans om zowel ongestemd (bijvoorbeeld trommels en percussie) als gestemd (bijvoorbeeld pauken, xylofoon of vibrafoon) slagwerk te leren bespelen. Beiden kozen ervoor om zich te specialiseren in gestemd slagwerk. 

‘Muziek-aholics’
Twaalf jaar lang volgden ze wekelijks les, en ze behaalden eerder al hun A-, B- en C-diploma. Elke donderdagavond treffen Ewoud en Wouter elkaar bij de repetitie van de harmonie, en op vrijdagavond zijn ze te vinden bij de repetitie van de malletgroep van Pro Honore et Virtute. Wie denkt dat ze daarmee genoeg voldoening halen uit hun muzikale activiteiten heeft het mis: beiden spelen regelmatig bij andere orkesten; je kunt ze dus met recht muziek-aholics noemen.

Zondag 26 juni sloten ze hun amateur-muziekopleiding af met een examenconcert in De Boerderij. Beiden behaalden het D-diploma, het hoogst haalbare op dit niveau, een mijlpaal die slechts door weinig muzikanten bereikt wordt. 

Luid applaus
Gehesen in een net pak, vergezeld van wat gezonde spanning en aangemoedigd door familie, vrienden en belangstellenden enthousiasmeerden ze publiek en jury met hun fantastische concertwerken. Na het welkomstwoord trapten ze af met de muziek van Super Mario, een speels klinkend duet, gebaseerd op de tune van de bekende game. Het concert werd vervolgd door de individuele concertwerken die ze zelf hadden uitgekozen. 

Beiden voerden ‘Furioso en valse in d minor’ uit, waarbij duidelijk werd dat de essentie van muziek niet op papier staat, een uitspraak van Johan Smeulders, dirigent van de harmonie. De uitvoeringen van hetzelfde werk kregen door de interpretatie van de muzikanten een eigen karakter. 

Ewoud zocht in één van zijn werken, Evening Song, de samenwerking met saxofonist Daan Vonk. Wouter nam de toehoorders eerst mee in ‘Rain Dance’, waarna genoten kon worden van de uitvoering van ‘Yellow after the Rain’. 

Na kortstondig overleg tussen Patrick en examinator Raymond Jansen, werden de welverdiende diploma’s en cijferlijsten uitgereikt. Onder luid applaus werd het examen van Wouter beloond met 47 van totaal 60 te verdienen punten. Ewoud behaalde 52,5 punt.