Harry van Uden 30  jaar in dienst bij de brandweer
Harry van Uden 30 jaar in dienst bij de brandweer Foto: Wil Feijen

Harry van Uden rukt niet meer uit

Human Interest

Op 15 november vond de jaarlijkse korpsavond plaats van de brandweervrijwilligers van post Son en Breugel. Op deze avond werden door burgemeester Hans Gaillard en posthoofd Eric Kuijten de behaalde diploma’s uitgereikt. Ook werd stilgestaan bij de jubilea van Tom van Aarle (25 jaar) en Harry van Uden (30 jaar).

Redactie: Adrie Neervoort

Voor Harry van Uden was deze mijlpaal ook reden een stapje terug te doen: Harry nam op deze avond officieel afscheid van zijn collega’s. Op 1 december aanstaande hangt hij zijn brandweerhelm aan de kapstok in de kazerne. Hij zal niet meer uitrukken als weer eens de inzet van de brandweer wordt gevraagd. Wel blijft hij voor de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost werken.

Harry (59) trad op 1 februari 1992 toe tot de vrijwillige brandweer als brandwacht 1e klasse. Hiervoor was hij al zes jaar lid van de vrijwillige bedrijfsbrandweer van Defensiecomplex Lieshout. In die periode haalde hij zijn diploma’s Brandwacht, Brandwacht 1e klasse en Hoofdbrandwacht.

Vaste dienst
Op een verjaardag van een kennis werd hem gevraagd te solliciteren bij de brandweer, wat succesvol verliep. Na zijn proeftijd werd hij op 1 januari 1994 aangesteld in vaste dienst als lid van de vrijwillige brandweer in de rang van Hoofdbrandwacht. Na het volgen van de bevelvoerdersopleiding is hij bevorderd tot Onderbrandmeester en op 1 oktober 2010 aangesteld in de functie van Bevelvoerder in de rang van Brandmeester. Naast functionele opleidingen heeft hij een groot scala aan aanvullende opleidingen gevolgd die nodig waren om vakbekwaam zijn werkzaamheden in de post te kunnen uitvoeren.

Harry van Uden heeft diverse nevenfuncties bekleed en taken uitgevoerd. Zo was hij naast bevelvoerder ook voertuigbedienaar en chauffeur, en maakte hij deel uit van het bevelvoerdersoverleg en de onderhoudsploeg van de post. Hij was ook bevelvoerder/chauffeur/plotter op het verbindingscommandovoertuig VC2 bij grootschalige incidenten binnen en buiten de eigen regio. Daarnaast was Harry actief als oefenleider, leerwerkbegeleider en instructeur. Hij nam vele malen deel aan de regionale kwaliteitstesten en de landelijke ABWC Brandweer-vaardigheidstesten, waarbij hij in 1999 en 2000 met zijn ploeg de 1e plaats behaalde in de hoogste klasse. Ook was hij voorzitter van de bouwcommissie voor de carnavalswagen, waarmee met het thema ‘De eerste Son en Breugelse housebrandweer’ een eerste prijs werd behaald.

Voorbeeld
Harry is in de afgelopen 30 jaar een kleine 4000 keer opgeroepen om zijn medemens te helpen en hij heeft een kleine 1200 oefenavonden bijgewoond. Hij is een gedreven persoon die gemotiveerd, met grote inzet en betrokkenheid, en vol passie, zijn steentje heeft bijgedragen aan de veiligheid in Son en Breugel. Voor het korps was hij altijd een voorbeeld met betrekking tot vakmanschap en deskundigheid. Daarom werd hij in 2019 benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Tom van Aarle  25 jaar in dienst bij de brandweer
Tom van Aarle 25 jaar in dienst bij de brandweer
Tom van Aarle (links) en Harry van Uden
Harry van Uden 30 jaar in dienst bij de brandweer
Harry van Uden 30  jaar in dienst bij de brandweer