Thea Prummel (links) en Liselot van Bodegom
Thea Prummel (links) en Liselot van Bodegom Foto: Wil Feijen

‘Vrijwilliger zijn bij Vluchtelingenwerk is een verrijking voor mezelf’

Human Interest

Son en Breugel - Vind je het leuk om als taalcoach statushouders te helpen met de taal, of als maatschappelijk begeleider hen wegwijs te maken op het moment dat ze een huis toebedeeld hebben gekregen of wil je het spreekuur bemannen? Je bent van harte welkom om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Vluchtelingenwerk Son en Breugel.

Redactie: Ineke van Uden
Foto: Wil Feijen

“Veel statushouders moeten Nederlands durven te gaan spreken. Dat is best wel lastig. Dan moet je even een drempel over. Eén op één oefenen is dan fijn. En dat is precies wat een taalcoach doet” vertelt coördinator Vluchtelingenwerk Son en Breugel Liselot van Bodegom, die inmiddels alweer een jaar deze functie bekleed.

Als voorbeeld noemt Liselot: “Je kunt als taalcoach met een statushouder naar de supermarkt gaan en woorden oefenen zoals de groenten op de groenteafdeling of dat je oefent hoe je iemand aanspreekt in de winkel.” Statushouders kunnen zelf aangeven wat ze graag willen leren. En daar ga je als taalcoach dan bij helpen. Heel praktisch dus. Als je je als vrijwilliger meldt, kijkt Liselot met welke statushouder je het beste gematcht kunt worden en dan kijk je na een kennismaking of die match er is. Als taalcoach ben je ongeveer een jaar tot anderhalf jaar bezig en dan rond je de coaching af. Ondanks dat er al meer dan 20 taalcoaches en vrijwilligers van de conversatiegroepen actief zijn, kan Liselot nog steeds taalcoaches gebruiken: “Er staan statushouders op de wachtlijst voor een taalcoach. Je bent dus meer dan welkom.”

Op maandag en vrijdag komen statushouders, expats en mensen die Nederlands (beter) willen leren bijeen aan de Sint Genovevastraat 37. Op maandag een groep van mannen en vrouwen, op vrijdag is het een groep met en voor alleen maar vrouwen. Liselot: “Naast dat deze groepen bezig zijn met de Nederlandse taal, zit hier ook een sociaal element in. Mensen krijgen contact met elkaar. Voor sommigen is dit een belangrijk uitje in de week waarbij ze anderen treffen om Nederlands te kunnen oefenen. Er zijn ook al wel mooie vriendschappen ontstaan waarbij mensen buiten de conversatiegroepen om elkaar ook opzoeken.”

Thea Prummel is al 7 jaar als vrijwilliger actief bij Vluchtelingenwerk in de rol van maatschappelijk begeleider: “Mijn inzet begint als ik gekoppeld word aan een statushouder of aan een gezin op het moment dat ze het huurcontract hebben getekend. Sommigen krijgen een kaal huis en dan begeleid ik ze waar nodig met het kopen van spullen, help ik ze bij het afsluiten van een contract voor energie, water en internet, help ik hoe ouders hun kinderen in kunnen schrijven op school, hoe je omgaat met binnenkomende post, hoe je de huisarts kunt bereiken en welke verzekeringen er nodig zijn. In het begin is dat vaak best even tijdsintensief. Na ongeveer een maand probeer ik dat af te bouwen naar 1 keer in de week.” Thea legt duidelijk uit: “We bieden praktische hulp. Maar altijd met het doel om de statushouders zelfredzamer te maken. Je helpt ze met de dingen die ze (nog) niet kunnen of weten, maar altijd met het doel dat ze het leren zelf te doen.” Mochten er vragen of problemen zijn, dan kunnen statushouders ook altijd terecht bij het spreekuur op dinsdagochtend of woensdagmiddag. Voor voldoende mankracht bij het spreekuur worden ook nog (computervaardige) vrijwilligers gezocht. 

Thea en Liselot zijn het er allebei over eens dat omgaan met statushouders een verrijking voor henzelf is: “Je leert andere culturen en gewoonten kennen. Je leert ook minder snel te (ver)oordelen. Wat in eerste instantie soms vreemd overkomt, blijkt vaak gebaseerd te zijn op een hele goede reden. Het is leuk en je leert van de gesprekken over elkaars normen, waarden en geloof.”

Wil je ook je steentje bijdragen als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk? Neem dan contact op met coördinator Liselot via mail: liselot.vanbodegom@levgroep.nl of telefoon: 06-89970677.