Afbeelding
Foto: Jeroen van de Sande

Het werk van de politie in deze tijd

Politie Coronavirus

Son en Breugel - De laatste weken ontstaan er mooie initiatieven bij de burgers in Nederland door het coronavirus. Er ontstaan spontane acties, kinderen maken tekeningen en bezorgen deze bij ouderen in hun dorp en men helpt elkaar door bijvoorbeeld boodschappen te doen. Ook bij de politie kunnen ze niet om het coronavirus heen en zien ze mooie dingen gebeuren. Agenten van verschillende korpsen in Nederland geven aan dat ze extra willen werken en agenten die ziek thuiszitten, willen hun steentje bijdragen vanuit huis.


Wijkagent Diana van Moorsel - Ingezonden

Redacteur: Emmy Grit

Diana van Moorsel, politieagent in Son en Breugel, laat weten dat de agenten er nog steeds zijn om de openbare orde te beschermen en om hulp te verlenen aan diegenen die dat nodig hebben. Haar collega Reinier, politieagent bij een Nederlandse eenheid, verwoordt het op de Facebookpagina van Politie Nederland als volgt: “We blijven gewoon aan het werk, net als anderen met een vitaal beroep, om samen het land veilig te houden. Er zijn veel maatregelen genomen om het voor iedereen zo veilig mogelijk te houden. Wij nemen deze maatregelen uiteraard in acht, al valt het soms niet mee om ze uit te voeren.”

Maatregelen
De ‘anderhalve meter afstand van elkaar houden’ kan niet altijd door de agenten gewaarborgd worden. Reinier vertelt daarover: “We proberen zoveel mogelijk deze regel in acht te nemen. Helaas kan dat niet altijd: we zitten naast elkaar in de auto, en bij een reanimatie of een aanhouding geeft de afstandsregel ook problemen. We proberen wel om zoveel mogelijk contact te vermijden.” Agenten die een reanimatie uitvoeren of hierbij assisteren, trekken nu altijd beschermingsmiddelen aan, maar bij een aanhouding, bijvoorbeeld wegens direct gevaar, is dit niet mogelijk. De agenten dragen normaal geen extra beschermende kleding. In de politieauto liggen onder andere wel desinfecterende middelen, overalls en extra handschoenen.

Oplichting
Doordat veel mensen thuis werken, is het veel rustiger op de Nederlandse wegen, waardoor er ook veel minder verkeersongevallen gebeuren. Wat wel is toegenomen is de cybercriminaliteit en oplichting, zoals de WhatsApp-oplichting en babbeltrucs. “Helaas zijn er altijd mensen die van deze situatie misbruik maken”, aldus Reinier.

Noodverordening
Diana: “Sinds de maatregelen door middel van de noodverordening zijn aangescherpt, wil ik mensen vragen zich aan de regels te houden. Iedereen kan corona krijgen, je hoeft niet oud te zijn. Voor diegenen die zich niet aan de regels houden, worden naast waarschuwingen ook boetes opgelegd. Voor minderjarigen bedraagt de boete 95 euro, voor meerderjarigen 390 euro.

Aangifte
Mocht je aangifte willen doen dan raadt Reinier aan om contact op te nemen met 0900-8844. Per situatie wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. Zo veel mogelijk moet persoonlijk contact vermeden worden en dus is het niet in alle gevallen noodzakelijk om naar het politiebureau te komen om aangifte te doen. Vaak kan ook aangifte gedaan worden via www.politie.nl.


Wijkagent Diana van Moorsel - Ingezonden