Een van de woningen op de lijst
Een van de woningen op de lijst

Aanwijzing gemeentelijke monumenten krijgt vorm

Politiek

In de gemeente Son en Breugel staan een aantal monumenten die beeldbepalend zijn voor ons dorp.

Door Adrie Neervoort

Daarom is op verzoek van de gemeente daar een inventarisatie van gemaakt, want om welke gebouwen zou het dan mogelijk gaan en wat is de status daarvan. 
Deze lijst heeft voor nogal wat onrust gezorgd onder eigenaren van panden die op de bewuste lijst staan. Volgens de gemeente onterecht. Want hoewel de communicatie over het onderwerp niet geheel vlekkeloos is verlopen, is het de bedoeling om te kijken naar wat maar misschien ook wel welk gedeelte van het pand monumentaal of beeldbepalend is.
De gemeente benadrukt dat het de bedoeling is om samen met de eigenaren naar de mogelijkheden en onmogelijkheden te kijken. Want wat betekent het nu als je woning een gemeentelijk monument is. De gemeente denkt dat er nu bij de eigenaren van de panden nog veel onduidelijkheid is op veel vlakken. Daar wil de gemeente de komende tijd graag duidelijkheid in gaan brengen. 
Als eerste stap zal de commissie grondgebiedzaken geïnformeerd worden over het proces, aanwijzing gemeentelijke monumenten. Volgens de gemeente zijn er voorbeelden in het dorp dat ondanks de status van een gemeentelijk monument er nog veel mogelijk is met de bewuste woning. Maar dat is natuurlijk heel verschillend per woning of pand en de veranderingen die uitgevoerd gaan worden.