Afbeelding

Dringend verzoek huisvesting statushouders aan Son en Breugel

Politiek

Middels een brief aan het college van Son en Breugel heeft Regio Wonen stedelijk gebied Eindhoven, het collectief waaronder Best, Eindhoven, Geldrop,Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre zich hebben georganiseerd, een beroep gedaan om een genomen besluit te herzien.


Het gaat om het beschikbaar stellen van tijdelijke locatie van De Vloed en van Nazareth uit Best aan de Veerstraat in Breugel.
Nu heeft de nieuwe coalitie in Son al eerder besloten dat deze tijdelijke locatie zal worden afgebroken. 
Middels de brief wordt nu dus gevraagd dit besluit te herzien. Dit brengt de gemeente Son en Breugel in een lastige situatie. In gezamenlijk overleg van Wonen in Stedelijk Gebied Eindhoven zijn namelijk afspraken gemaakt over de huisvesting van Asielzoekers en Statushouders. Dit zijn twee verschillende groepen.
In de gemeente Nuenen is al een mogelijke locatie gevonden voor een AZC een opvang voor asielzoekers op het terrein Gulbergen. Hierdoor voldoen de gemeentes uit het eerder genoemde overleg dus aan het verzoek om asielzoekers op te vangen binnen het gebied. 
Wat nog niet of slecht gedeeltelijk is geregeld is de huisvesting van statushouders. Omdat ook Son en Breugel onderdeel is van Wonen in Stedelijk Gebied Eindhoven en dus de afspraken die daarin gemaakt zijn heeft ondertekend. Zal ook onze gemeente samen met de andere gemeentes een actieve rol moeten spelen in het uitvoeren van de gemaakte afspraken. Daarvan is huisvesting van statushouders er één.
Het aanwijzen van een andere locatie of bestaande woningen is natuurlijk altijd nog een optie.