De huidige sporthal De Bongerd
De huidige sporthal De Bongerd

Hoe bruisend wilt u Breugel?

Politiek

Hoe bruisend wilt u Breugel? Dat is de vraag die wethouder Kees Vortman stelt aan alle inwoners van Son en Breugel en vooral aan de inwoners van Breugel.

Door: Adrie Neervoort

Breugel heeft volgens een aantal inwoners en instellingen een probleem, het bruist niet het vergrijst, het loopt leeg en is niet aantrekkelijk om te wonen.
Wethouder Vortman pakt de "stok" die al langer voor het oprapen lag weer op, "Breugel moet bruisen" Niets nieuws dus zou je kunnen zeggen, want dat werd enkele jaren geleden ook al geroepen.
En toch is het nu anders. De gemeente wil het bestaande plan dat er ligt uitwerken met de kennis van nu, zo vallen er een aantal elementen uit het oude plan af en komen er nieuwe voor in de plaats.
Het idee is om waar nu de afgeschreven sporthal De Bongerd staat een nieuw centrum van Breugel te realiseren. Dit moet bereikt worden door diverse onderdelen van het dagelijks leven van Breugel te laten samenkomen op deze plek. Daarbij speelt ook de bestaande buurtvoorziening De Boerderij een rol.

De kosten van dit project zijn deels, voor onder ander de sportfunctie, geregeld binnen het budget "Groeipad Son en Breugel" Maar deels zal het geld ook moeten komen vanuit onderwijshuisvestingsgelden en uit de opbrengsten van de woningbouw.
In het "nieuwe centrum"van Breugel zouden gemeenschapsvoorzieningen, onderwijs, sportvoorzieningen, horeca en wonen met aandacht voor zorg een functie moeten hebben.

Wethouder Vortman gaf eerder al aan dat dit plan nog geen muren en daken heeft, met andere woorden er zal eerst gekeken worden naar de behoefte en welke partijen deel willen nemen aan het plan.
Zo zijn er oriënterende gesprekken gevoerd met en tussen de belangrijke partners in het plangebied waaronder woningstichting 'Thuis, schoolbestuur Platoo (basisscholen de Krommen hoek en de Regenboog), het bestuur van "De Boerderij" en Kuipers Sporthalbeheer. Maar ook verschillende partijen met een maatschappelijke en sociale insteek praten nu al mee. Bij deze gesprekken wordt expliciet gekeken vanuit het uitgangspunt van samenwerken en verbinden: hoe kunnen de verschillende functies in het plangebied elkaar zoveel mogelijk versterken.
Het uiteindelijke plan moet duurzaam zijn wat betreft uitvoering en toekomst. Dit betekent dat er niet alleen gekeken zal worden naar de situatie nu maar ook de te verwachten situatie over enkele jaren.
Het verschuiven van het centrum van Breugel van het Pieter Breugel plein naar de huidige locatie is een logische keuze volgens de gemeente.
Dus: als u als inwoner van Breugel nog invloed wilt hebben in hoe het "nieuwe"centrum eruit zou moeten zien, dan heeft u nu de kans.
Wethouder Kees Vortman hoort graag hoe u een bruisend Breugel ziet.