De nieuwe jeugdgemeenteraadsleden en burgemeester Gaillard
De nieuwe jeugdgemeenteraadsleden en burgemeester Gaillard Foto: Wil Feijen

Jeugdgemeenteraad officieel geïnstalleerd

Politiek

Son en Breugel - maandag (11 september) werden de nieuw gekozen leden van de jeugdgemeenteraad van Son en Breugel door burgemeester Hans Gaillard geïnstalleerd. 

Door: Lucas van As

In juni zijn voor de tweede keer verkiezingen gehouden, dit jaar alleen in groep 7. De nieuw gekozen leden vervangen namelijk de jongeren uit groep 8 die afgelopen jaar zitting hadden in de jeugdgemeenteraad.

De jeugdgemeenteraad van Son en Breugel bestaat uit 14 leden. Iedere basisschool is vertegenwoordigd door één leerling uit groep 7 en één leerling uit groep 8. De leden zitten twee jaar in de jeugdgemeenteraad.

5 oktober a.s. is de eerste vergadering van de jeugdgemeenteraad, de jeugdraadsleden kregen meteen 'huiswerk' mee van de burgemeester. Hij vroeg ze na te denken wat ze willen bespreken en wat ze de gemeenteraad mee willen geven voor de raadsverkiezingen van maart 2018.

Bij de installatie waren de kinderen in eerste instantie wat bedeesd. Burgemeester Gaillard wees hen op de resultaten die vorig jaar behaald zijn. Zo is bijvoorbeeld het onderzoek naar speelplaatsen nog in volle gang, werd de overlast van hondenpoep aangekaart, evenals de verplaatsing van een bushalte in de Gentiaan en de achterpaadjes in Breugel, die de kinderen niet veilig vinden. De gemeenteraad wil de jeugdraad meer betrekken bij het politieke proces en de samenwerking intensiveren.

De Jeugdgemeenteraad vergadert zesmaal per schooljaar op donderdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur. Tussendoor werken de leden van de Jeugdgemeenteraad in groepjes aan projecten, een- hooguit tweemaal per maand. Een aantal begeleiders helpen de Jeugdgemeenteraadsleden met de uitwerking van hun projecten. Ook de begeleiders zijn nieuw en hun aantal is uitgebreid, het zijn er nu zeven in plaats van drie. 

Ik sprak kort met Sophie Vandevelde, één van de nieuwe leden. Ze vindt het belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan verkeersveiligheid, het milieu en dat iedereen in het dorp met elkaar kan samenleven. Samen met haar collega-raadsleden gaat ze zich daar de komende twee jaar voor inzetten. DeMooiSonenBreugelKrant wenst de jeugdgemeenteraad veel succes!

De nieuwe leden van de jeugdgemeenteraad zijn:

India Geuze

De Bloktempel (groep 7)

Fenna Bosch

De Bloktempel (groep 8)

Milan Jansen

De Harlekijn (groep 7)

Marit Dozy

De Harlekijn (groep 8)

Leon Milicevic

De Krommenhoek (groep 7)

Mees Beärda

De Krommenhoek (groep 8)

Luna van der Duin

De Regenboog (groep 7)

Jaydee van Gils

De Regenboog (groep 8)

Matt Philips

De Ruimte (groep 7)

Hidde Dekkers

De Ruimte (groep 8)

Sophie Vandevelde

De Sonnewijzer (groep 7)

Aimee Lombarts

De Sonnewijzer (groep 8)

Lieke van Houtum

De Stokland (groep 7)

Nick Kremers

De Stokland (groep 8)