De huidige situatie
De huidige situatie Foto: Wil Feijen

Gemeente intensiveert de strijd tegen fietsendiefstallen

Politiek

In de strijd tegen de vele fietsendiefstallen gaat de gemeente fietsnieten plaatsen als preventiemaatregel.  Bestaande lage fietsenrekken worden vervangen. Dit betreft de fietsenrekken vanaf de Bontstraat, de Nieuwstraat en in de Hendrik Veenemanstraat. Ook worden er op andere plaatsen in de gemeente nieuwe fietsnieten geplaatst.

Een fietsnietje is een rechthoekig hekje van roestvrij staal waaraan een fiets bevestigd kan worden. Deze nietjes hebben voor fietsers het belangrijk voordeel dat ze hun fiets met een extra kettingslot om de paal kunnen stallen om zo te voorkomen dat hun fiets gestolen wordt. Nietjes ondervangen ook dat fietsen makkelijk omvallen, omwaaien en dan de hele rij fietsen meenemen, waardoor fietsen kunnen beschadigen. Of dat fietsers onaangenaam verrast worden doordat ze hun fiets uit een berg fietsen moeten opgraven. Nietjes brengen orde en structuur in de chaos van geparkeerde fietsen. 
De gemeente had al eerder maatregelen genomen om diefstal tegen te gaan o.a. door het inzetten van lokfietsen. Er is nu in eerste instantie en krediet van 40.000 euro beschikbaar gesteld voor de aanschaf en plaatsing van deze fietsvoorzieningen, een bedrag dat na een positieve evaluatie verhoogd kan worden.  Er volgt nog een uitgebreide voorlichtingscampagne aan het publiek.

Tips ter voorkomen fietsdiefstal
In zes jaar tijd werden er 392 fietsen gestolen in Son en Breugel (Bron: Buurtfacts). 37 % van de fietsdiefstallen vond plaats in Breugel en 64 % Son. Ook u kan het slachtoffer worden van een diefstal.  Om het even waar u uw fiets stalt, er is altijd een kans dat deze gestolen wordt.

Om te voorkomen dat uw fiets gestolen wordt, houdt u het best de volgende tips in acht:
-    Maak uw fiets altijd vast, ook al laat u hem maar eventjes alleen staan;
-    Gebruik een degelijk fietsslot! Een degelijk fietsslot is gemaakt uit gehard staal. Beter nog is gebruik te maken van twee verschillende sloten;
-    Bevestig uw fiets met zijn kader aan een vast voorwerp (niet met het voorwiel) zoals een diefstalveilig fietsnietje, paal, of hekwerk;
-    U stalt uw fiets het best op plaatsen waar sociale controle mogelijk is;
-    Verwijder alle losse fietselementen zoals fietscomputers, afneembare verlichting;
-    Laat een rijksregisternummer in uw fiets graveren.

Bent u toch het slachtoffer van een diefstal? Doe dan altijd aangifte bij de Politie en zorg dat u een goede beschrijving kunt geven van uw fiets! Ook van de bijzonderheden. Neem een foto van de fiets. En breng deze mee bij uw aangifte.