Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Wethouder Visser laat het led-licht branden in Sonniuspark

Politiek

Son en Breugel - Het was guur weer donderdag 5 oktober, de herfst deed duidelijk haar intreden. De dagen worden weer korter en de nachten langer. In deze periode van het jaar branden de lampen in huis al wat eerder en ook de straatverlichting gaat wat eerder aan. Licht geeft een veilig en behaaglijk gevoel ook als we buiten zijn.

Door: Adrie Neervoort

Op deze herfstdag zetten wethouder Visser de eerste ledverlichting op een straatlantaarn in de wijk Sonniuspark in Son en Breugel. Een symbolische actie, die de start betekende van het vervangen van alle openbare verlichting door ledverlichting.

Sonniuspark was bewust gekozen omdat deze mooie nieuwbouwwijk in Son en Breugel al een aantal jaren wacht op deugdelijke verlichting. Nog steeds moeten zij het doen met zogenoemde noodverlichting. Door meerdere oorzaken heeft het vervangen van deze noodverlichting langer geduurd dan beoogd. Maar nu krijgt de wijk 222 nieuwe lantaarnpalen
De meeste palen zijn vier meter hoog. Op de Bijenlaan en Libellenlaan, de toegangswegen van de wijk, zullen zes meter hoge lantaarnpalen komen.

De lantaarnpalen zijn voorzien van led verlichting, deze schakelen automatisch van 100% naar 70% en na middernacht naar 50% lichtopbrengst. Om in de vroege ochtend, als het nog donker is, weer op 100% te branden. De lichtopbrengst is beter dan de oude straatverlichting, maar ook duurzamer zowel in energieverbruik als onderhoud.

Omdat de plaatsing van nieuwe lichtmasten gepaard gaat met de overgang naar ledverlichting, is het mogelijk dat in sommige straten een korte periode zowel oude als nieuwe lantaarnpalen staan. Na de installatie van de led-armaturen worden de overtollige oude masten verwijderd.

Op 1 november 2017 is het Sonniuspark als eerste wijk in Son en Breugel volledig voorzien van ledverlichting.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding