Wethouder Kees Vortman
Wethouder Kees Vortman

Unieke kans voor buitengebied Son en Breugel

Politiek

Son en Breugel - Het buitengebied van Son en Breugel krijgt een unieke kans om aangesloten te worden op glasvezel. Wethouder Kees Vortman wil graag ambassadeur zijn van dit project en het belang van glasvezel voor huidig en toekomstig gebruik uitdragen. "We wonen in de slimste regio. Dat willen we graag zo houden".

Waarom is de komst van glasvezel belangrijk voor het buitengebied?
Het ontbreekt ons in het buitengebied aan betaalbare stabiele en snelle verbindingen. We wonen in de slimste regio en dat willen we graag zo houden. Maar dan moeten we ook durven investeren in nieuwe infrastructuur die noodzakelijk is om bedrijven te kunnen laten excelleren, naast de bestaande voorzieningen. Dat betekent niet enkel investeren in campussen, bedrijventerreinen en stedelijke gebieden, maar ook in de buitengebieden. Hierdoor kan het gebied zich door ontwikkelen als (digitale) broedplaats voor agrarische kennis en bedrijvigheid. Bovendien houden we het gebied zo leefbaar als woongebied.

Wat zou de komst van glasvezel betekenen voor de regio?
Een glasvezelnetwerk maakt het buitengebied leefbaar en aantrekkelijk. Snel internet is onmisbaar in deze tijd van snelle ontwikkelingen en veranderingen. Het biedt een stabiele infrastructurele voorziening voor de toekomst. Naast 'triple play' zoals goed internet, televisie en telefonie biedt glasvezel ook mogelijkheden voor zorg op afstand, thuiswerken en het aansturen van bedrijfsunits op afstand. Hierdoor blijven de buitengebieden in onze regio interessant als vestigingslocatie voor bewoners en bedrijven.

In hoeverre sluit glasvezel aan op uw eigen beleid?
Iedere gemeente in de Metropoolregio heeft de ambitie uitgesproken om haar inwoners en bedrijven, ook die in het buitengebied, te willen ontsluiten via een snel en betrouwbaar glasvezelnetwerk. Zo ook Son en Breugel. Bedrijventerrein Ekkersrijt was één van de eerste terreinen in de regio waar glasvezel werd aangelegd en in 2008 zijn ook de kernen van Son en Breugel verglaasd. Nu hopen we de laatste delen binnen de gemeentegrenzen te kunnen laten aansluiten. Met 100% glasvezel in onze gemeente zijn we klaar voor de digitale toekomst.

Welke rol kan de gemeente spelen in dit project?
Naast het faciliteren van de initiatiefnemers tijdens de vraagbundeling, stellen wij ons coöperatief op tijdens de voorbereidende werkzaamheden. Hier is voor ons een taak weggelegd om als samenwerkingspartner de inwoners en bedrijven te informeren over de mogelijkheid om een stap richting de toekomst te gaan zetten.