Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Presentatie draagvlakonderzoek Kantar roept vragen op

Politiek

Son en Breugel - Een select groepje mensen had zich verzameld in de Torenzaal van De Zwaan, om de presentatie van het draagvlakonderzoek MFA van Kantar Public aan te horen. Aan te horen, omdat de presentatie zelf niet uit de verf kwam. De beelden waren onscherp, de tekst was onleesbaar. Dat was jammer, maar het doet niets af aan de cijfers.

Door: Lucas van As

Het was een drukke avond in Son en Breugel, woensdag 8 november, met veel andere activiteiten. Dat zal ongetwijfeld mede debet zijn aan de beperkte opkomst, daar komt bij dat de aankondiging voor deelnemers aan de enquête pas 3 november werd verstuurd. Degenen die aanwezig waren, luisterden aandachtig naar de presentatie. De Sint Petrusbanen Kerk, fraai verlicht, keek afwachtend toe.

Het draagvlakonderzoek is opgestart door de gemeente, omdat de gemeenteraad duidelijkheid wilde over de tegenstand die er bestaat tegen het huidige ontwerp van het MFA.

Een meerderheid is tegen huidig ontwerp
Manuel Kaal (van Kantar Public) gaf de presentatie, samen met Gerben Vlasveld en Tim de Beer. In totaal zijn er 2.500 uitnodigingen verstuurd om deel te nemen aan het onderzoek, 909 mensen hebben deelgenomen. Dat komt neer op een respons van 36,3%.

Samenvattend concluderen de onderzoekers dat er draagvlak (56%) is voor de komst van een MFA. Circa een derde (31%) van de inwoners ziet de komst van een MFA niet zitten. Ongeveer één op de acht (13%) weet (nog) niet of zij voor- of tegenstander is van een MFA.

Het huidige ontwerp van het MFA door architectenbureau RAU stuit op weerstand. Een grote meerderheid (69%) wil een nieuw MFA-ontwerp door een ander architectenbureau, ook als dit traject meer zal kosten en de oplevering vertraging oploopt. Van de ondervraagden geeft 20% aan ook tegenstander te zijn van het ontwerp in zijn huidige vorm, maar vindt dat aanpassing tot tevredenheid kan leiden. Eén op de tien (10%) is voorstander van het ontwerp in zijn huidige vorm.

Gewenste gebouw is er al!
Een van de aspecten die in het onderzoek naar voren kwam, is dat de materiaalkeuze ook belangrijk is. De meeste mensen hebben een voorkeur voor meer baksteen in de gevel, wat bij het vragenrondje bij Geit Emery de opmerking ontlokte: 'kijk eens naar links, daar staat het gewenste gebouw al!'. Die mening werd door meer aanwezigen gedeeld, maar was niet opgenomen in de opdracht die de gemeente aan Kantar Public verstrekt heeft.

Ook de opmerking van Gerard Swinkels sloot hier op aan, hij merkte op dat 'de 1.310 handtekeningen van het burgerinitiatief voor hergebruik van de kerk er meer zijn dan die 909 van jullie'. Het wekt volgens Gerard Swinkels (en vele aanwezigen) wrevel dat, zoals Gerard het omschreef, 'die handtekeningen feitelijk genegeerd zijn. Voor de schone schijn is er even naar gekeken, maar de coalitie zat zo dichtgetimmerd dat ons initiatief geen eerlijke kans heeft gehad. Ik hoop nu dat de politiek het lef heeft om de kerk te laten staan.'

De bal ligt bij de gemeente
Volgens wethouder Kees Vortman is het niet aan de politiek om over de kerk te beslissen. Dat is aan de eigenaar, de Heilige Odaparochie c.q. het bisdom Den Bosch.

De bal ligt nu bij het college van B&W van de gemeente Son en Breugel, wethouder Vortman gaf aan dat het college van B&W zich nu zal beraden op het vervolg.

De presentatie en het onderzoeksrapport kunt u vinden op de website van de gemeente:

https://www.sonenbreugel.nl/bestuur-en-organisatie/onderzoeksrapport MFA

Het bleef nog lang onrustig in Son en Breugel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding