Afbeelding

Rechter houdt sloop kerk niet tegen

Politiek

Son en Breugel / 's hertogenbosch - Raadsbesluit is rechtsgeldig. Diverse inwoners van ons dorp en de vereniging 'Vraag zoekt Antwoord' hadden bij de Bestuursrechter een zaak aangespannen tegen de Gemeente Son en Breugel en de Heilige St. Oda parochie.

Hiermee probeerden zij de sloop van de Petrus Bandenkerk te voorkomen. De procedure werd 10 januari behandeld door de rechtbank Den Bosch. Ze voerden diverse argumenten aan zoals de historische waarde van dit naoorlogse gebouw, het raadsbesluit van augustus jl. voor de aankoop van de grond onder de kerk, de wijze waarop dit bekonkeld werd en de nog aanwezige vleermuizen.

Bezwaar niet ontvankelijk verklaard
De rechter mr. Verhoeven, hoorde de bezwaren geduldig en belangstellend aan. Toch concludeerde hij dat het verzoek niet-ontvankelijk werd verklaard door de rechtbank om meerdere juridische redenen onder andere dat ze bij hem, als bestuursrechter, aan het verkeerde adres waren.  Aan een inhoudelijke behandeling ging hij dan ook niet in. De eisers kregen hiermee de kous op de kop. Hun enige hoop is nog gevestigd op de vermeende vleermuizen. De rechter gaf echter aan dat de provincie hier een uitspraak over moest doen. Wel merkte hij nog op dat het gehele proces wel wat democratischer had gekund en verwees dat ze desgewenst beter een civiele procedure kunnen starten tegen het parochiebestuur.