Afbeelding
Foto: Pixabay.com

Waarom een referendum op 21 maart

Politiek

Son en Breugel/Den Haag - Na een lange aanloop in 2016 en vervolgens een vrij vlotte afwikkeling en aanname in zowel de Tweede als Eerste Kamer, leek het erop dat de gewijzigde Wiv (Wet op de Inlichten- en Veiligheidsdiensten ) al snel in werking zou treden. Echter, 5 studenten verdiepten zich in de Wiv en de impact daarvan, en kwamen in actie. Zij voorzagen nogal wat problemen, knelpunten en vooral ook morele bezwaren tegen de Sleepwet. Zij ontdekten dat de enige optie om de Wiv te stoppen, de route van een Raadgevend Referendum is. Om dat voor elkaar te krijgen moeten er wel een paar hobbels genomen worden. Maar in oktober 2017 werd het duidelijk: aan alle voorwaarden om een Raadgevend Referendum af te dwingen was voldaan. Vervolgens is bedacht dat dit referendum op 21 maart zal plaatsvinden. Dan zijn ook de gemeenteraadsverkiezingen; handig want de stembureaus zijn dus al ingericht. Geen extra gedoe en nauwelijks extra kosten.

Waar gaat het referendum over?
De nieuwe Wet op de Inlichten- en Veiligheidsdiensten (Wiv) maakt het mogelijk dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel aftappen. De oude wetgeving, die zich beperkt tot aftappen via de ether, voldoet volgens de veiligheidsdiensten niet meer om Nederland te beschermen tegen bijvoorbeeld terrorisme. Steeds meer internetverkeer vindt immers via de kabel plaats. Volgens premier Rutte is in de Wiv ,,een goede balans gevonden tussen het onderzoeken van kabelgebonden informatie en waarborgen op de privacy."

Wat is nieuw?
De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, geeft een uitbreiding van de middelen die de diensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten. De grootste veranderingen zijn:
• Er mag een zogenaamd "sleepnet" worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden wanneer er een verdacht persoon in woont.
• Alle geautomatiseerde apparaten mogen gehackt worden. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer of smart-tv.
• Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
• Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben.

Bron:www.sleepwet-voor-of-tegen.nl