Afbeelding
Foto: Annemieke van Tinteren

Dorpse politiek in een Japans jasje

Politiek

Son en Breugel - In de redelijk gevulde RABO theaterzaal van het Vestzaktheater in Son en Breugel ging onlangs op 14 maart de eerste politieke Pecha Kucha van start. Het publiek bestond voornamelijk uit aanhangers van de politieke partijen die meededen aan deze Pucha Kucha-presentatie met hier en daar een verdwaalde belangstellende. 


Door: Adrie Neervoort
 

20 x 20

Pecha Kucha is Japans voor chit chat, oftewel prietpraat. In 2003 bedacht door twee architecten uit Tokyo. Ze bedachten deze manier van presenteren, omdat ze vonden dat presentaties vaak te lang duurden. Tijdens een Pecha Kucha-presentatie worden twintig afbeeldingen getoond, toegelicht door een spreker. Elke afbeelding wordt twintig seconden getoond, waarna automatisch de volgende afbeelding volgt. Een Pecha Kucha-presentatie duurt dus twintig x twintig seconden, oftewel: zes minuten en veertig seconden. Als spreker word je zo gedwongen om in minder dan zeven minuten je boodschap over te brengen. Aldus leerden we van Luc Pruijn de directeur van bibliotheek Dommeldal, die deze avond organiseerde.

Concreet en 'to the point'

Dit keer werd de Pecha Kucha gebruikt, om de 6 lokale politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Son en Breugel, zich te laten presenteren. Burgemeester Hans Gaillard hield een openingswoord en bepaalde daarna door middel van loting de volgorde van de presentaties. Alle lokale partijen maakten gebruik van deze gelegenheid en presenteerden hun partij en partijprogramma via de Pecha Kucha-methode aan het aanwezige publiek. Waar de één voor de realiteit van de dag koos in de presentatie, schetste het CDA ons een rooskleurig toekomst beeld. Door middel van beelden en tekst schetsten zij het perfecte dorp, natuurlijk gerealiseerd door het CDA. Nieuw in de lokale politiek is D'66, Yvette Vermeulen gaf een frisse presentatie en gebruikte wat oude maar nog steeds lopende onderwerpen, waar zij als partij een oplossing voor zouden hebben. Ach, alle partijen hebben het tijdens hun       'pitch' gelukkig goed voor met ons dorp, de verschillen zijn marginaal.

Gebrek aan debat een voordeel of een gemis?

Een presentatie met behulp van beelden is natuurlijk niet  nieuw. Wel het feit dat tekst en beelden aan elkaar gekoppeld horen te zijn en natuurlijk de beperkte tijd die je hiervoor krijgt. Het was een verrassende avond waar misschien de boodschap van de politieke partijen hetzelfde was, maar de presentatie uniek en strak afgebakend. Een gemis aan deze methode is wellicht het gebrek aan debat tussen de partijen, hoewel natuurlijk partijprogramma's al zo uitgekauwd zijn dat wederzijdse beïnvloeding niet aan de orde is. Maar zonder debat of commentaar konden sommige partijen zich resultaten toe-eigenen, die niet geheel of alleen aan die partij te danken waren.

Toch is de Pecha Kucha een leuke manier om zich te presenteren. Gewoon 'sec' op de inhoud gericht. Benieuwd wie deze methode in de toekomst nog eens gaat gebruiken in ons dorp?
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding