Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Nieuwe coalitie laat nog even op zich wachten

Politiek

Son en Breugel - Formateur Gaby van den Biggelaar laat weten dat het formatieproces in Son en Breugel goed vordert. De coalitiebesprekingen tussen DorpsVISIE, CDA en PvdA/GroenLinks  verlopen volgens haar in een constructieve, open en ontspannen sfeer. 

Door: Adrie Neervoort

De partijen zijn met elkaar in een open gesprek en gaan voor een duurzaam coalitieakkoord volgens Gaby van den Biggelaar. Hiermee lijkt ook Son en Breugel zich aan te sluiten bij het coalitieakkoord nieuwe stijl. Waar eerst de winnaar van de verkiezingen een meerderheid zocht waarbij zij de boel konden dichttimmeren, is ook hier dus sprake van samen tot een breed akkoord komen.

De nieuwe trend lijkt te zijn er samen uitkomen, zowel mondeling als schriftelijk en eenduidig naar buiten treden over bijvoorbeeld grote lokale onderwerpen. Dit geldt ook over de inhoud van de portefeuilles van de toekomstige wethouders. Deze manier van een coalitie vormen is zeer intensief en duurt vaak langer dan we gewend waren uit het verleden.

Volgens de formateur is er nog niet bekend met hoeveel wethouders er straks gewerkt gaat worden ook zijn er nog geen namen genoemd. Belangrijk is eerst te kijken naar de mogelijke inhoud van de portefeuille. Daarna kan het koppelen van het aantal en welke wethouder beginnen.

"We hebben daar nog een paar weken voor nodig" zegt Van den Biggelaar. Zij denkt dat half juni het coalitieakkoord en de beoogde wethouders gepresenteerd kunnen worden. 
De onderhandelaars van DorpsVISIE, CDA en PvdA/GroenLinks hebben er het volste vertrouwen in dat zij dit formatieproces succesvol gaan afronden.