Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Verkeer en juweeltjes een irritante combinatie

Politiek

Son en Breugel / Helmond - Verkeersjuweeltjes, een vreemde woordsamenstelling, want veel weggebruikers ervaren de nieuwe paaltjes in ons dorp absoluut niet als een sieraad. De term werd het voor het eerst gebruikt in de Amstel Gold Race. De juweeltjes werden geplaatst om de snelheid van het peloton af te remmen in gevaarlijke bochten. Het woord is blijven hangen en wordt momenteel gebruikt voor obstakels, die de snelheid van het autoverkeer verlagen en het doorgaande verkeer ontmoedigen.

Door: Arjen Strik  
Foto: Wil Feijen

Irritante hinderpaaltjes
Ook in Son en Breugel zijn deze paaltjes onlangs geplaatst in de Boslaan, de Veerstraat en van den Elsenstraat. Automobilisten ervaren deze obstakels, niet echt als juweeltjes, maar eerder als irritante 'hinderpaaltjes', die niet lijden tot verkeersdemping maar tot gevaarlijke situaties. In de gemeenteraad werden daarom onlangs vragen gesteld, of het middel niet erger is dan de kwaal.  Wethouder Kees Vortman reageerde ondubbelzinnig: "Uit regionale onderzoeken blijkt dat de van den Elsenstraat tot de top 5 van onveilige straten behoort. Vandaar dat we maatregelen hebben genomen." 
Inderdaad, als je de verkeersdrukte in deze dorpsstraat   aanschouwt, zie je een niet aflatende stroom van personenauto's, vrachtwagencombinaties, bouwvakkerbusjes, tractoren, landbouwvoertuigen, bussen van de Bravo, scootmobielen, fietsers en dorpelingen die met gevaar voor eigen leven aan de overkant trachten te komen. Geen echte dorpsstraat dus, waar de boerenkar nog ratelt op de keien. 
Vortman: "Niets doen was geen optie. De snelheid wordt teveel overtreden. De weg was niet ingericht als een 30 km weg. Met de wegversmallingen die nu zijn aangebracht is de weg ingericht als een 30 km weg, kunnen we handhaven en ontmoedigen we het transit verkeer. Deze aanpassing moet je de tijd geven. Rond de zomermaanden gaan we evalueren of de wegversmallingen voldoende effect hebben en de route Boslaan tot en met 't Eind veiliger en rustiger geworden is."

Belonen in plaats van straffen
In Helmond pakken ze de verkeersproblematiek heel anders aan. Automobilisten die niet te hard rijden krijgen voortaan een beloning. Helmond heeft de primeur van de eerste snelheidsmeter met beloning. Voor iedereen die niet te hard rijdt op de Dijksestraat wordt 10 cent door de provincie in een spaarpot gestort. Het geld uit die pot wordt gebruikt voor een goed doel in de gemeente. De speciale snelheidsmeter in de Dijksestraat in Helmond geeft een duim omhoog als je niet sneller rijdt dan 30 kilometer per uur. En om dit goede gedrag extra te belonen, stort de gemeente ook nog eens tien cent per keurige automobilist in een potje. Via een facebookpagina  kan men aangeven waaraan het gespaarde geld besteed wordt.

Wellicht ook een goed idee voor onze gemeente om een snelheidsmeter met beloning in te zetten, dat motiveert weggebruikers op een positieve manier