Afbeelding

Commissie geeft groen licht voor aankoop voormalige kerk

Politiek

Tijdens een besloten commissievergadering Grondgebiedzaken leek de koop eigenlijk al besloten. Een meerderheid van de commissie was voor de aankoop van de voormalige Petrus Bandenkerk, inclusief de grond waarop het gebouw staat.

Door: Adrie Neervoort

Gesputter voor de bühne
Tijdens de openbare commissievergadering van donderdag 17 mei was het voor de vorm nog even een agendapunt. Hiervan maakte PvdA/GroenLinks, Dorpsbelang en VVD uiteraard nog gebruik om kenbaar te maken dat deze beslissing niet zonder slag of stoot is gegaan.

PvdA/GroenLinks liet weten feitelijk altijd voor nieuwbouw te zijn geweest. Maar ze respecteren dat de kiezer heeft aangegeven de voormalige kerk te willen behouden, vandaar dat ze ingestemd hebben, omdat aankoop de enige optie is om sloop te voorkomen. Nu kan er wat de PvdA/GroenLinks betreft in alle rust op een democratische manier gekeken worden hoe nu verder te handelen. Joris van Dam (lijsttrekker van deze partij) merkte nog wel even op, dat hij betwijfelde of het oude voormalige kerkgebouw geschikt is voor hergebruik. Maar hij sloot zich aan bij de meerderheid.

Dorpsbelang was zoals verwacht geen voorstander van de aankoop. Maar Dorpsbelang wilde wel gehoor geven aan de oproep van Dorpsvisie om constructief mee te denken in de te nemen besluiten de komende vier jaar. Dorpsbelang wilde daarom graag de dialoog aangaan en kwam met een aantal vragen: heeft u al ideeën wat u met de kerk gaat doen als deze is aangekocht; wilt u het gebouw dan gebruiken als nieuw dorpshuis; denkt u dat alle mogelijke gebruikers daar straks een plaats in kunnen krijgen en hoe ziet u dat dan ruimtelijk, want er zullen er veel aanpassingen nodig zijn? Allemaal vragen, die er volgens Camille Limpens van het CDA (voorstander van aankoop) er op dit moment helemaal niet toe deden. De centrale vraag op dit moment was: kopen wij het gebouw met de grond? Hij ging dan ook niet in op de vragen van Dorpsbelang. Wat later in de vergadering deed Remco Heeren dat namens Dorpsvisie (ook voorstander van de aankoop) wel. Hij zag de vragen als gesloten vragen en antwoorden er viermaal 'ja' op!

Kopen we geen kat in de zak?
De VVD maakte zich, in de woorden van Marco Pullens, zorgen over de aankoop. Wordt er geen "kat in de zak" gekocht? Want stel dat het kerkgebouw na aankoop tot monument verklaard wordt, dan zijn aanpassingen niet meer mogelijk of zijn extreem kostbaar. De VVD opperde dat het beter zou zijn het Vestzaktheater grondig op te knappen en deze daarna te bestempelen als dorpshuis. Dit was ook al eerder een wens van Dorpsvisie, volgens de woordvoerder van de VVD.

Wethouder Van den Nieuwenhuijzen herinnerde de commissieleden er nog even aan hoe het gesprek met de parochie was gegaan en hoe het voorstel tot aankoop van de grond, inclusief de voormalige kerk, tot stand was gekomen. Daarna stelde hij de VVD gerust als het ging om de monumentenstatus van het gebouw na aankoop. Dit kan alleen met medewerking van de eigenaar tot stand komen en na koop was de gemeente de eigenaar en dus tegenstander van een dergelijk voorstel.

De conclusie van de commissie was dat de aankoop, zeg maar het krediet, kon doorgaan en zo zal het agendapunt ook in behandeling worden genomen tijdens de komende raadsvergadering.

Terug bij af
De snelheid van de aankoop staat in schril contrast met de verder nog uit te voeren plannen als het gaat om het aangekochte gebouw, parkeerbeleid, centrum visieplan en ander zichtbare en niet zichtbare onderwerpen.
Want de komende jaren staat er in het centrum van Son en Breugel een 'leeg' voormalig kerkgebouw. Ook het centrumvisieplan kan terug naar de tekentafel net als de meeste besluiten die tot nu toe genomen zijn.