Afbeelding
Foto: Pixabay.com

Hinder vliegverkeer boven Son en Breugel

Politiek

Son en Breugel -

Volgens waarnemingen van diverse bewoners van Eindhoven Noord, Best en Son en Breugel is het aantal vluchten dat vanaf de luchthaven opstijgt in noordelijke richting - soms zelfs met wind mee - toegenomen, en daardoor dus ook de geluidsoverlast. Dit gebeurt veelal op zonnige dagen (zoals de afgelopen maand mei), dus precies op dagen dat omwonenden op het terras willen doorbrengen.

Daarom komt er op zaterdag 23 juni een landelijke actiedag tegen de groei van het vliegen: https://www.nmu.nl/nieuws/landelijk-protest-luchtvaartgroei/.

Op zes plaatsen (elk bij een vliegveld) vindt de actiedag plaatst. In Eindhoven zal de actiedag zelfs plaatsvinden bij de Catharinakerk. De inwoners van Son en Breugel die ook hinder ondervinden van het toenemende vliegverkeer boven hun gemeente worden opgeroepen deel te nemen aan de landelijke actiedag.

Inwoners van Son en Breugel kunnen nu al elke klacht die zij ervaren van geluidshinder doorgeven aan: www.samenopdehoogte.nl. Via de app: https://flightradar.live/nl/ kan je zien welk vliegtuig overlast geeft en dit dan doorgeven aan samenopdehoogte.

Volgens de initiatief nemers van het protest is het met name erg zorglijk dat er nu meer gebruik wordt gemaakt van een startbaan op Eindhoven Airport die recht over Son en Breugel gaat (baan 03), dit om andere dorpen te ontlasten.

Daarom is het volgens de initiatiefnemers belangrijk dat klachten van overlast van vliegverkeer direct worden doorgegeven.

Op 22 juni a.s. van 09.00 – 11.00 uur zal op de Vliegbasis Eindhoven een voorlichtingsbijeenkomst worden gehouden. Vanuit de Koninklijke Luchtmacht zal majoor Christian Agerbeek, hoofd luchtverkeersleiding, een presentatie geven over de werkwijze van de luchtverkeersleiding, o.a. over de baankeuze en het gebruik van de diverse routes.