Zakken met plasticafval liggen nu nog los op straat, straks misschien verleden tijd in Son en Breugel
Zakken met plasticafval liggen nu nog los op straat, straks misschien verleden tijd in Son en Breugel

Mogelijke introductie van kroonring in Son en Breugel

Politiek

De gemeente Son en Breugel gaat bekijken of het gebruik van een zogenaamde kroonring een oplossing is om zwerfvuil te voorkomen.

De Kroonring is een veilige, stevige ophangbeugel voor de inzameling van afvalzakken. De Kroonring wordt aan een lichtmast of paal bevestigd en biedt aan meerdere huishoudens plaats om de PMD-afvalzakken eraan op te hangen.
Deze methode van afvalzakken inzamelen van afvalzakken wordt al in diverse gemeentes al gebruikt. Ze voorkomt het pikken en geknaag van vogels en ongedierte aan de plastic zakken, met kapotte zaken en rommel op straat tot gevolg. Ook is het ophangen van de zakken ergonomisch voor de ophalende medewerkers. Ze hoeven minder te bukken. Aan elke ring kunnen zo'n 10 zakken worden gehangen.

Wie gaat dat betalen?
Behalve praktisch is de kroonring ook nog relatief goedkoop. De kosten zijn 12,50 Euro per beugel. Gaat de gemeente Son en Breugel in het kader van het tegengaan van zwerfafval een bijdrage leveren aan dit idee? In een aantal gemeenten geeft de lokale overheid dit vorm, in een aantal gemeenten laat men het initiatief over aan buurt- of wijkverenigingen.

Het verzoek om deze mogelijkheid te bekijken werd tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag (5/7) gedaan door Henk Hulsen (CDA). Volgens hem is dit een oplossing om de overlast van ongedierte te beperken en het rondslingeren van plastic zakken met plastic afval te voorkomen. Een mooie casus om te zien hoe daadkrachtig de nieuwe coalitie is.