de rode cirkels geven aan waar de juwelen nu staan. De kleine cirkels geven de nieuwe positie aan.
de rode cirkels geven aan waar de juwelen nu staan. De kleine cirkels geven de nieuwe positie aan. Foto: Gemeente Son en Breugel

Juweeltjes nog niet loepzuiver

Politiek

Son en Breugel - De straatjuweeltjes blijven de gemoederen bezig houden. Begin dit jaar zijn een 14-tal wegversmallingen geplaatst op de oost-west verbinding Boslaan-Veerstaat-Eind. Doel van deze verkeersmaatregel was het doorgaand verkeer te weren en de snelheid van het verkeer op de oost-west route te verlagen en de toegestane snelheid van 30 km/uur te benadrukken. Onlangs was een evaluatie van het college van de plaatsing van deze wegobstakels die niet door iedereen als juweeltjes worden gezien.

Evaluatie
De kritiek richtte zich met name op de zichtbaarheid van de straatjuweeltjes en het daardoor veroorzaken van verkeersgevaarlijke situaties. Onlangs is een tussenevaluatie van deze maatregel besproken in het college. Uit de evaluatie kwam onder andere naar voren dat de straatjuwelen veelal onder bomen geplaatst zijn. Gemeld is dat bij bepaalde weersomstandigheden, zoals laagstaande zon, het contrast tussen straatjuweel en omgeving dermate beperkt is dat het mogelijk is dat sommige weggebruikers het verticale object te laat zien. Ook is voor lang niet alle weggebruikers duidelijk dat er op de gehele route van circa 4 kilometer lengte een 30 km/uur regime geldt. Er zijn met name schademeldingen uit de flauwe bocht in de Veerstraat. Om de zichtbaarheid te vergroten, is verplaatsing een oplossing.

Aanpassingen
Mede op basis van overleg met de bewoners en gebruikers is besloten tot de volgende aanpassingen om de zichtbaarheid te vergroten. Aan de weerzijde van alle straatjuwelen wordt wegmarkering aangebracht. Alle zwart-witte kokers worden voorzien van stickers ''30". De opstaande rand van de voet van alle straatjuwelen worden voorzien van rood-witte tape, die automobilisten attendeert om de straatjuwelen links te passeren. De beide straatjuwelen in de Veerstraat worden verplaatst, zodat de zichtbaarheid van deze straatjuwelen toeneemt. Ook is besloten tot de oprichting van een klankbordgroep om de burgerbetrokkenheid te vergroten. De definitieve evaluatie van deze maatregel wordt, om het aantal schademeldingen na aanpassing te kunnen betrekken bij de evaluatie, ingepland om aan het college voor te leggen in oktober 2018.