Burgemeester Gaillard met rechts de winnaars met hun bokaal en het geldbedrag
Burgemeester Gaillard met rechts de winnaars met hun bokaal en het geldbedrag Foto: Wil Feijen

Buurttuin 't Zand wint de Frans Zaal-bokaal 2018

Politiek

Son en Breugel - Ieder jaar deelt de gemeente Son en Breugel een duurzaamheidsprijs uit aan (burger) initiatieven met het beste duurzame idee of project. 

Frans Zaal-bokaal
De duurzaamheidsprijs voor volwassenen is vernoemd naar de in 2016 overleden dorpsgenoot Frans Zaal, die als voorzitter van IVN en als raadslid voor de fractie PvdA/GroenLinks groot voorvechter was van een groen en duurzaam Son en Breugel

Dit jaar waren er maar liefst 4 genomineerde namelijk Automaatje, Buurttuin 't Zand, de heer van Boxtel (duurzaam wonen) en mevrouw Smith-van Schijndel (boodschappendienst voor ouderen).

Een deskundige jury bestaande uit burgemeester Gaillard, Henny Vredeveld (IVN), Jan van Lieshout Ondernemersvereniging Ekkersrijt (OVE), Lieke van Houtum en India Geuze namens de Jeugdgemeenteraad en Rick Arends namens de Jongerenraad kozen  
De Buurttuin 't Zandt uit tot winnaar.

Wat is de buurttuin
De buurttuin is een initiatief van enkele bewoners uit de wijk 't Zand, ondersteund door veel buurtbewoners die de buurttuin een goed idee vinden. In de buurttuin kunnen de inwoners hun eigen groenten en kruiden verbouwen op een duurzame en milieuvriendelijke manier.
De tuin bestaat momenteel uit vier 'bakken', waarin groente, kruiden en fruit, geplant kunnen worden. De opbrengst van wat er gekweekt wordt is voor de deelnemers aan de tuin.

Behalve de bokaal ontvangt de winnaar ook een geldbedrag van €1.500,- De bedoeling is dat dit bedrag zal worden doorgegeven aan een ander duurzaam initiatief in het dorp. Welke dit zal gaan worden is nog niet bekend.