Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Gemeente mogelijk bereid financieel bij te springen voor Beschermd Wonen

Politiek

Son en Breugel - In de commissievergadering van dinsdag 26 februari was wethouder Frenken uitgenodigd voor een 'vragen uurtje' over Beschermd Wonen. Belangrijke agendapunten van de commissie waren geschrapt omdat de wethouder en zijn ambtenaren de benodigde stukken voor de onderwerpen nog niet compleet hadden. Bezetting en de complexheid van de onderwerpen waren het argument hiervoor. Omdat het onderwerpen waren die onder de verantwoordelijkheid van de wethouder vielen, wilde de commissie wel bijpraten met de wethouder.

Redacteur: Adrie Neervoort

Beschermd wonen
De wethouder was zo vriendelijk om hieraan te voldoen. Het meest pijnlijke onderwerp op dit moment voor alle betrokkenen is Beschermd Wonen. Een project dat, zoals u al eerder in deze krant heeft kunnen lezen, op losse schroeven staat door bezuinigingsmaatregelen van de gemeente Eindhoven.

Een zorgaanbieder
Wethouder Frenken liet weten dat de zorg voor de huidige bewoners nu is gegarandeerd, maar dat is niet het geval in de toekomst. Dit heeft volgens de wethouder alles te maken met de constructie die de stichting Doorpakken Wonen hanteert, een contract met één zorgaanbieder voor alle jongeren in het project. Deze constructie kent de gemeente Eindhoven niet en is dan ook volgens de gemeente Eindoven niet wenselijk. De cliënt moet namelijk, wat Eindhoven betreft, de zorg in kunnen kopen waar hij of zij dat zelf wil. Feitelijk juist, maar de huidige constructie wordt al gehanteerd sinds de oprichting van Doorpakken Wonen. Dit was bij de gemeente Son en Breugel bekend toen het project in Son werd gestart.

Budgetplafond
Volgens de ouders, bewoners en de stichting Doorpakken Wonen is het project juist mede succesvol door met één zorgaanbieder samen te werken. Maar door het budgetplafond dat de gemeente Eindhoven nu hanteert, met het principe iedereen is gelijk, zou het zomaar kunnen zijn dat de huidige zorgverlener RAC het niet kan uitvoeren voor het aanwezige budget van een cliënt en een ander zorgaanbieder wel.

Aanvullen
Wethouder Frenken gaf aan niets anders te kunnen dan mee te gaan in de denkwijze van de gemeente Eindhoven. Dat was volgens de oppositie wel heel gemakkelijk. En daarom stelde Monique van Zwieten (D66) voor om de onzekerheid weg te nemen. "Het gaat om de huidige bewoners maar ook om de toekomst van het project, een uniek project in Son en Breugel", concludeerde Van Zwieten. Daarom riep zij de leden op, om gezamenlijk duidelijk te maken dat wat de commissie betreft, alles in het werk zal worden gesteld om het bedrag dat wegvalt door de bezuinigen in Eindhoven, aan te vullen vanuit de gemeente Son en Breugel. Dit geldt zeker voor de huidige bewoners maar ook voor de toekomst van het project. Dit sloot geheel aan bij de opmerking die Don Pasanea eerder al maakte richting de wethouder dat een eerder ingediende motie als doel had dit uniek project te laten voortbestaan.

Initiatief nemen
Een mooi initiatief dat dan ook door de leden werd omarmd. Commissielid Buurke (PvdA/GroenLinks) merkt nog op dat het college de wet volgt. "Laten wij dan het initiatief nemen voor een oplossing", aldus Buurke. Natuurlijk zijn er nog veel haken en ogen aan het initiatief waarbij het om een bedrag van ruim €115.000 gaat. De raad is dus bereid om te kijken of het mogelijk is om het unieke Sonse project van de stichting Doorpakken Wonen financieel te steunen en daarmee het project te laten bestaan in de huidige vorm.