Logo mooisonenbreugel.nl
Het oude Raadhuis in Son en Breugel   | Fotonummer: ca98a6
Het oude Raadhuis in Son en Breugel (Foto: MooisonenBreugel)

Restauratie toren en raadhuisje in centrum gaat van start

  Politiek

Son en Breugel - De gemeente gunt de uitvoering van de restauratie van de toren en het raadhuisje in het centrum van Son aan aannemingsbedrijf Nico de Bont BV, onder regie van BBM restauratiearchitectuur. Beide objecten zijn rijksmonumenten. De uitvoerende aannemer kondigt aan volgende week al te starten met het plaatsen van bouwhekken en steigers rond de toren.

In de planning van Nico de Bont BV plaatst de aannemer in week 28 (6-10 juli) bouwhekken en aansluitend steigers rond de toren. Kort daarna start ook de voorbereiding van het Raadhuisje. Het daadwerkelijke restauratiewerk aan beide rijksmonumenten start vanaf 17 augustus. De restauratie van het Raadhuisje is eind oktober gereed, die van de toren eind november.

De toekomstige functies van de beide rijksmonumenten blijven nagenoeg dezelfde. De huidige gebruikers van het Raadhuisje, Buurtzorg en de Heemkundekring, keren na de restauratie terug. Beide organisaties vinden tijdens de verbouwing tijdelijk onderdak in het eveneens tijdelijke bestuurscentrum van het gemeentehuis aan de Ruysdaelstraat 2. De toren is geen verblijfplaats en dient als opgang voor de beiaardier. De begane grond wordt gebruikt voor opslag van goederen ten behoeve van activiteiten in en rond de kiosk.
De restauratie van de rijksmonumenten stond al enige tijd op de ‘te doen-lijst’. Beide restauraties worden in één keer uitgevoerd, terwijl daarnaast ook het klavier van het carillon wordt vervangen.

Wethouder Jan Boersma: Het is noodzakelijk om monumenten in goede conditie te houden om deze te bewaren voor het nageslacht.
Vanwege de aanwezigheid van vleermuizen in de omgeving van de kerktoren heeft de gemeente begin dit jaar in Vroonhoven een vleermuistoren gebouwd, waar de beschermde dieren naartoe kunnen mitigeren als er werkzaamheden aan de toren worden uitgevoerd.

De aannemer verwacht weinig overlast voor de omgeving door de werkzaamheden, omdat er rond beide objecten veel ruimte aanwezig is. Van juli tot en met november zijn enkele parkeerplekken achter de toren niet te gebruiken, vanwege de opstelling van bouwketen. Deze parkeerplekken zijn recent al gecompenseerd door de uitbreiding van het parkeerterrein achter de Rabobank met enkele parkeerplaatsen.

Lees woensdag  8 juli het exclusieve interview met de  mensen achter deze restauratie in DeMooiSonenBreugelKrant.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>