Het gebouw van de voormalige basisschool de Vijverberg in Son en Breugel
Het gebouw van de voormalige basisschool de Vijverberg in Son en Breugel Foto: Wil Feijen

Opvang Oekraïense vluchtelingen in Son en Breugel

Politiek

Son en Breugel - De huidige situatie in Oekraïne is een dramatische bladzijde in de geschiedenis die heel veel onschuldige slachtoffers kent. Behalve de slachtoffers in het land zelf is er een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen. Natuurlijk laat dit niemand onberoerd, ook in Nederland niet, getuige de vele initiatieven die worden ontplooid. Zo laat de gemeente Son en Breugel op haar site weten.

Redacteur: Adrie Neervoort

Alle 21 gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant zetten inmiddels alles op alles om binnen 14 dagen 1.000 opvanglocaties te vinden en bruikbaar te maken. Als de gemeenten deze plekken beschikbaar hebben, wordt gekeken naar nog eens 1.000 plekken. In totaal gaat het dus om 2.000 opvangplekken in onze regio. Inmiddels worden de eerste Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Eindhoven. Het kabinet houdt er rekening mee dat de komende weken en maanden tienduizenden vluchtelingen in Nederland opgevangen moeten worden.

Het college heeft na een oproep van het kabinet aan de gemeentes om voor opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te zorgen, gekeken naar de mogelijkheden hiervoor in Son en Breugel. Daarop is besloten om te onderzoeken of het gebouw van de voormalige basisschool De Vijverberg in Son en Breugel hiervoor geschikt is. Het gaat om een tijdelijke opvang.

Ook onderzoekt de gemeente Son en Breugel of er nog andere locaties geschikt zouden kunnen zijn en gaat indien nodig daarvoor in gesprek met de eigenaar van een dergelijk pand.

Oekraïners kunnen vrij reizen naar Nederland, en zonder verblijfsvergunning kunnen zij negentig dagen in Nederland blijven. Oekraïners hebben bovendien van de EU een speciale status gekregen waardoor zij in Nederland mogen werken.