De uitslag verschijnt op het scherm in de zaal. Waarbij burgemeester Hans Gaillard tekst en uitleg geeft
De uitslag verschijnt op het scherm in de zaal. Waarbij burgemeester Hans Gaillard tekst en uitleg geeft Foto: Wil Feijen

Alles blijft bijna bij het oude in Son en Breugel

Politiek

Son en Breugel - Geen grote verschuivingen bij de verkiezingsuitslag in Son en Breugel afgelopen woensdag, ook al verloren veel partijen veel stemmen, maar uiteindelijk bleef de schade beperkt. Nadat het stof van de campagnes was neergedaald, werden woensdagavond de voorlopige uitslagen bekendgemaakt en de resultaten zichtbaar.

Redacteur: Adrie Neervoort

Terwijl Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) zichtbaar opgelucht was met de uitslag en de behaalde stemmen (een plus van 172 stemmen) gaf Helga Helders (Voor U!) aan teleurgesteld te zijn over de uitslag. Ondanks het behoud van de twee zetels voor haar partij waren de verwachtingen hoger. Ton Geers zag het als campagneleider van Voor U! anders. Ondanks dat de partij twee zetels in de raad heeft, die Marianne van der Putte en Helga Helders na hun vertrek uit Dorpsvisie meenamen, ziet hij zijn partij als een nieuwe partij die het in korte tijd voor elkaar kreeg om een eigen imago en dus ook een groot aantal stemmen te krijgen.

De grootste
Remco Heeren (Dorpsvisie) was samen met zijn partijgenoten tevreden. Dorpsvisie haalde de meeste stemmen, en blijft daardoor de grootste partij in Son en Breugel, ondanks 1230 stemmen minder ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Heeren ziet het resultaat van zijn partij dan ook als een beloning voor de koers die zij de afgelopen vier jaar hebben aangehouden. Voor de verkiezingen was de aanpak van het bosbeheer in Son en Breugel regelmatig aanleiding voor felle discussie in de raad en daarbuiten, met voor- en tegenstanders. Schijnbaar heeft deze discussie geen invloed gehad op de uitslag, want de gedachte bij de tegenstanders was dat de voorstanders zouden worden afgerekend tijdens de verkiezingen, maar dit was duidelijk niet het geval.

Ook al zijn ze niet de grootste partij in Son en Breugel, het CDA is wel de grote winnaar bij deze verkiezingen. Anders dan de landelijke trend als het om het CDA gaat, boekte het CDA Son en Breugel een winst van 127 stemmen ten opzichte van 2018. De lokale aanpak van CDA Son en Breugel met de nieuwe lijsttrekker Mireille Bonnier maakte daarbij misschien wel het verschil. 

Ook Dorpsbelang had een nieuwe lijsttrekker in de persoon van José Goossens. Toch zag die partij het aantal stemmen met 390 teruglopen ten opzichte van 2018 en kwam uit op 715 stemmen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was Dorpsbelang ook al een grote verliezer, en de weg terug is dus nog niet gevonden.

Verkiezingsuitslagen gemeenteraadsverkiezingen 2022
Dorpsvisie: 1560 stemmen (2788 stemmen in 2018)
VVD: 1096 stemmen (1288 stemmen in 2018)
CDA: 1399 stemmen (1273 stemmen in 2018)
Dorpsbelang: 704 stemmen (1105 stemmen in 2018)
PvdA/GL: 956 stemmen (785 stemmen in 2018)
D66: 668 stemmen (504 stemmen in 2018)
Voor U!: 947 stemmen (nieuwe partij)
Hart voor Son en Breugel: 159 stemmen (nieuwe partij)