De raadsleden tijdens de beëdiging (archieffoto)
De raadsleden tijdens de beëdiging (archieffoto) Foto: MooiSonenBreugel

CDA en Dorpsvisie zetten VVD en Voor U! aan de kant

Politiek

Son en Breugel - Volgens Remco Heeren (Dorpsvisie) was het na de verkiezingen de makkelijkste weg om alles bij het oude te laten als het om de samenstelling van de raad gaat. Maar zowel Dorpsvisie als CDA kozen als grootste winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen voor de moeilijke weg. Zij wilden het anders na de verkiezingen en zochten naar overeenstemming binnen de partijen. Nu, 70 dagen na de verkiezingen, is er bij vijf partijen overeenstemming gevonden en zijn VVD en Voor U! buitenspel gezet door Dorpsvisie en CDA; dit zorgt bij fractievoorzitters Martien Merks (VVD) en Helga Helders (Voor U!) voor onbegrip.

Redacteur: Adrie Neervoort

Naast onbegrip is er ook teleurstelling bij zowel Martien Merks als Helga Helders. ”Wij voelen ons als partij niet serieus genomen”, aldus Merks. In een gesprek werd hem uitleg gegeven over het waarom van het besluit dat de VVD niet betrokken zou worden bij het samenstellen van het nieuwe college. Helders werd volgens eigen zeggen door een kort telefoontje van Mireille Bonnier (CDA) ook op de hoogte gesteld van het feit dat zij niet meer mee mochten praten. De boosheid is groot bij Merks en Helders; zij vinden de argumenten waarom zij uitgesloten worden nergens op gebaseerd. “Het argument ‘wij moeten in de komende vier jaar gaan proberen het vertrouwen in de politiek weer te gaan opbouwen’ was een klap in mijn gezicht”, zo laat Helders weten, “waarmee naar mijn mening wordt gezegd dat wij niet betrouwbaar zijn. Als er een partij is die ook het vertrouwen van de kiezers beschaamd heeft, dan is dat wel Dorpsvisie, en dat is ook de reden geweest dat ik samen met Marianne van de Putte ben opgestapt.”

Keuzes
Heeren ziet het niet mee laten praten van de VVD en Voor U! meer als een logisch gevolg van keuzes die gemaakt moesten worden. “Alle lijsttrekkers hebben direct na de verkiezingen gesproken over hoe het verder moest na de verkiezingen. Wij wilden samen met het CDA als grootste partijen na de verkiezingen kijken naar de mogelijkheden voor een raadsbreed akkoord, maar na een eerste ronde bleek dat er niet in te zitten”, aldus Heeren. Volgens Helders was een raadsbreed akkoord vanaf dag één niet mogelijk. ”Ik snap best dat Dorpsvisie door het opstappen van ons zoiets heeft van ‘ja, moeten we dadelijk dan wel weer met jullie verder’. Maar als je dat allemaal van tevoren niet wil, dan moet je ook niet zeggen dat je een raadsbreed akkoord wil gaan proberen te krijgen.”

Bestuursprogramma
De mening dat er geen raadsbreed akkoord mogelijk was, werd echter volgens Heeren ook door de andere partijen gedeeld. Daarbij merkten deze partijen wel op dat ook zij verandering wilden. “Daar zijn wij, CDA en Dorpsvisie, over na gaan denken. We hebben daarover gesprekken gevoerd met alle partijen en op hoofdlijnen een bestuursprogramma geschreven. Er zijn tegelijkertijd ook onderwerpen benoemd waar nog over gediscussieerd zou moeten worden. Dit is allemaal gezamenlijk met alle partijen besproken en concreet gemaakt”, zo voegt Heeren toe. Volgens Helders klopt dit ook: “We zijn het wel eens met het programma zoals het nu is opgesteld, en ook ons verkiezingsprogramma is er goed in vertegenwoordigd. Maar waarom worden we dan buitenspel gezet voor het vormen van het college”, vraagt zij zich af.

Niet over één nacht ijs
Volgens Heeren is er gekeken met welke partijen er op inhoud een stap gemaakt kon worden richting de vorming van een college. “Daarbij zijn wij niet over één nacht ijs gegaan, maar het heeft wel geleid tot het afscheid in dit proces van VVD en Voor U!, hoe vervelend ook voor deze partijen”, aldus Heeren. CDA en Dorpsvisie hebben deze beslissing genomen en dit besproken met alle partijen. De beslissing heeft volgens Heeren alles te maken met de vraag hoe tot een college te komen. “Daarbij was duidelijk dat zowel CDA als Dorpsvisie een wethouder zouden gaan leveren, en is er dus nog een derde wethouder nodig”, aldus Heeren. Het vormen van een college heeft volgens Heeren alles te maken met vertrouwen: “Vertrouwen staat in dit geval ook voor hoe je verantwoordelijkheid wil nemen en politiek bedrijft. Het is dus breder dan ‘ik vertrouw jou wel en jou niet’.”

Coalitie en oppositie
Heeren is van mening dat in de afgelopen raadsperiode PvdA /GroenLinks en D66 zich altijd zeer constructief hebben opgesteld. “En voor Dorpsbelang geldt dat door de manier waarop de nieuwe fractieleider José Goossens zich manifesteert, men laat zien dat er voor een heel andere koers is gekozen”, aldus Heeren. Merks vindt deze uitleg vreemd, want is dit ook niet het geval bij zijn partij, de VVD… Helders vindt de zogenaamde samenhorigheid vreemd: “Je gaat toch niet een college vormen met alleen kritiekloze mensen, maar ook met mensen die een tegengeluid laten horen, zeker als je niet wilt spreken van een coalitie en oppositie. Maar dat doen ze nu dus wel!”

Voor de ‘bühne’
Zowel Martien Merks als Helga Helders zijn duidelijk over de gang van zaken: “De gesprekken met ons waren er schijnbaar voor de ‘bühne’.” Helders: “Wij hebben nu nauwelijks nog inspraak en de kloof is nu alleen maar groter gemaakt, en door het buitenspel zetten van de VVD en Voor U! hebben 2000 kiezers nu geen stem meer in de gemeenteraad.”