Het uitgiftepunt in Son en Breugel stopt per 30 september
Het uitgiftepunt in Son en Breugel stopt per 30 september Foto: Wil Feijen

Proef met lokaal uitgiftepunt voedselbank stopt

Politiek

Son en Breugel - Vanaf 2007 maken ook inwoners van Son en Breugel gebruik van de voedselbank in Best. Het aantal mensen in Son en Breugel dat gebruik maakt van de voedselbank fluctueert natuurlijk altijd, maar globaal schommelt het aantal tussen de 4 en 20 huishoudens. 

Redacteur: Adrie Neervoort

Eind 2021 stonden er 4 gezinnen ingeschreven. Dat was ook het moment waarop de voedselbank, samen met de toenmalige wethouder Paul van Liempd, besloot om te kijken of het openen van een uitgiftepunt in Son en Breugel zou kunnen bijdragen aan een verhoging van het aantal aanvragen. 

Uit onderzoek door de gemeente bleek dat er op dat moment in 2021 700 inwoners in de gemeente onder de armoedegrens zouden leven. Het lage aantal dat gebruik maakte van de voedselbank in Best zou veroorzaakt worden door de afstand tussen Son en Breugel en Best, zo was bij sommigen de gedachte. 

Bij de start van dit project is met de gemeente de afspraak gemaakt hiervoor minimaal een half jaar uit te trekken. Met de proef is onderzocht of de afstand naar Best een probleem is voor bestaande en nieuwe klanten uit het dorp. Verder werd gehoopt dat de drempel voor potentiële klanten om zich aan te melden hierdoor lager zou worden.

Proef
Nu, negen maanden na de start van de proef met een uitgiftepunt aan de Genovevastraat in Son en Breugel, mag de conclusie worden getrokken dat de afstand niet de reden is waarom er zo weinig mensen gebruik maken van de voedselbank. Daarom is besloten in overleg met verantwoordelijk wethouder Steven Grevink om per 30 september te stoppen met het uitgiftepunt in Son en Breugel, en dus ook met de proef.

“Wij denken dat het probleem meer ligt aan ‘niet durven, niet willen, niet weten!’. Wij noemen dit ‘mensen onder de radar’”, aldus Jan van Loenhout van de voedselbank in Best. 

Daarom gaat de voedselbank samen met de eerder benoemde armoederegisseur werken aan meer bekendheid. Daarnaast staat de voedselbank in nauw contact met de LEVgroep, CMD en Vluchtelingenwerk in Son en Breugel.

Vanaf 7 oktober zijn alle inwoners van Son en Breugel die een beroep op de voedselbank willen doen welkom bij het uitdeelcentrum te Best, Sportlaan 10. Voor telefonische informatie kunt u de Voedselbank Best bereiken op 06-46668025 of 06-19741325.

!