Interview Rob Kamphues met Eddy Traas
Interview Rob Kamphues met Eddy Traas

In het spoor van Dakar

Sport

"Wat doen jullie hier man?", vraagt Rob Kamphues van RTL 7 tijdens een diepte-interview aan Eddy Traas.
Nuchtere antwoord: "Dakar volgen als fan."
Rob wordt steeds enthousiaster en pikt bij de heren een befaamde Unox knakworst uit een van de 60 blikken die mee genomen zijn.
"Is het een roeping Dakar mee volgen en de films verwerken gedurende de rest van het jaar?" Will kijkt de verte in en verzucht: "Tja…."

Door Désireé Brugmans

De eerste week van Dakar zit er inmiddels op.
Gelukkig kon De Rally na de hevige regenval zoals gepland van start gaan, maar zat vol verrassingen. Het gaat niet alleen over de race, maar vooral over het avontuur!

Op 5 januari, tijdens de 2e etappe, brandde de truck van Martin van den Brink volledig uit. De remdruk van de truck viel weg en ineens stond de Renault in lichterlaaie. Zelfs bluswerk van te hulp geschoten Russische truckers mocht niet meer baten. Het team was fysiek ongedeerd.

De derde etappe kreeg te maken met weer flinke regenval. De proef werd flink ingekort en dat betekent voor een organisatie ook steeds weer creatief omgaan met een parcours.
"De eerste vijftig kilometer was het extreem glad", vertelde Gerard de Rooy. "Het regende, soms heel hard, en ik had mijn handen vol om de truck op de baan te houden."
Erik van Loon, met zijn bedrijf gevestigd in Best, leek op weg naar een uitstekend resultaat in de derde etappe van de Dakar Rally, maar 12 kilometer voor de finish schoot de Mini een ravijn in. Met hulp van omstanders lukte het Van Loon en zijn navigator de auto weer op de weg te krijgen.

Na de vierde etappe mocht Gerard de Rooy de ritzege op zijn naam schrijven.
De leden van het team van We4Dakar hadden echter veel last van hoogteziekte op 4000 meter en moesten even kiezen voor zichzelf en niet voor de beelden en plaatjes.
Tijdens de 5e etappe werden de teams overvallen door sneeuw en wie rekent er nu op sneeuw in een woestijnrally?
?Slechts zeven seconden kwam Gerard de Rooy vrijdag tekort om de zesde Dakar-etappe bij de trucks op zijn naam te schrijven. De zege bleef wel binnen de familie en werd door neef Hans Stacey behaald.
Ondanks de derde plek in deze etappe, raakte Gerard zijn eerste plaats in het vrachtwagenklassement van de Dakar-rally kwijt.

De mannen van We4Dakar zijn inmiddels de grens van Bolivia over gekomen, maar zijn benieuwd of ze over een paar dagen het land weer uit mogen. Ze hebben geen stempels of iets anders in hun paspoorten gekregen.
Vervolgens moesten ze over een bergpas van 4200 meter. Op zich niet zo'n probleem als er geen onweer was los gebarsten met hagel en beginnende modderstromen zoals nu het geval was.

Bijzonder is wel dat de servicetruck van team De Rooy, met daarin Ton van Genugten uit Best, tijdens de zevende etappe, de snelste tussentijd van de dag op zijn naam zette. Hij rijdt dit jaar voor het eerst in een Iveco voor het team van De Rooy, maar laat dagelijks zien dat hij met de besten meekan. "Ook voor mezelf gaat het boven verwachting", vertelt hij. "Ik heb met Gerard wel de afspraak gemaakt dat ik snelle service ben, om te wennen en aan de snelheid te proeven. Achteraf gezien hadden we dat wel anders kunnen afspreken. Maar ja, als je alles achteraf weet." Hij offerde dan ook de etappezege op voor teambelang om zijn teamgenoot Federico Villagra te helpen wisselen bij een band.
Inmiddels zijn de heren van We4Dakar weer terug op Argentijnse bodem.

Op zondag 10 januari was het rustdag.
Sjors van Heertum van het BAS-Dakar Team uit Veghel vatte de betekenis van een rustdag mooi samen in een gesprek met Omroep Brabant: "Het is wel lekker om een dagje goed te douchen, goed schoon te maken, een keer lekker te blijven liggen. Zwembadje in, goed biefstukje. Het goede leven."

Brabantse truckers doen het goed.
Bij de trucks gaat Peter Versluis aan de leiding in het klassement, maar de verschillen zijn klein. Gerard de Rooy staat slechts vijf minuten achter hem. "Vijf minuten is helemaal niks", zegt Gerard, "dat is één band wisselen en dan kan het weer andersom zijn. Kijk maar wat er met Hans Stacey is gebeurd. Hij stond mooi tweede en staat nu opeens vijfde."
Gerard zet alles op alles om de Dakar dit jaar te winnen. "Ik moet gewoon zo min mogelijk tijd verliezen. Elke dag blijven pushen. Niet over de grens gaan en dan gaat er hopelijk nog wel iets met de anderen gebeuren." Naast Gerard zien we ook Ton van Genugten in de top tien.

Komende week worden de etappes in Argentinië verreden.
Hoeveel Brabanders zijn er dan nog in de race en gaat het Gerard de Rooy lukken om een podiumplaats te veroveren?

Daarover meer in de volgende editie van DeMooiSonenBreugelkrant.