Afbeelding
Foto: Wil Feijen

The Big Sheep Tour in Son en Breugel

Toerisme

Son en Breugel - maandag 11 september was het zover: de schapen van The Big Sheep Tour deden Son en Breugel aan! Veel mensen stonden vol spanning aan de Nieuwstraat te wachten op de kudde schapen die al tien dagen op pad waren met hun tour door Midden- en Zuid-Brabant.

Onderweg van Best naar Son en Breugel kwam de kudde een wildrooster tegen waardoor een omweg gemaakt moest worden, maar toen de schapen rond 14.30 uur bij de brug langs het kanaal aankwamen werd het geduld van de vele mensen beloond. Het was een geweldig gezicht, om te zien hoe de ongeveer 250 schapen het dorp binnen liepen. Overal waren lachende gezichten van de kinderen en ouderen te zien. Auto's parkeerden naast de Nieuwstraat om de schapen te kunnen filmen, ook vanuit de winkels en balkons hielden de mensen hun telefoon op de schapen gericht.

Gastvrij werden de schapen onthaald op het Oranjeveld aan de Dommel. Hier vertelde Kees van Hee, voorzitter van Stichting Het Kempische Heideschaap, hoe het de afgelopen dagen verlopen waren en hoe mensen een bijdrage kunnen leveren aan de bouw van een nieuwe schaapskooi. Herder Matthijs haalde een schaap uit de omheining, gaf uitleg over de heideschapen en de kinderen mochten elk even het flesje melk vasthouden waar het schaap ondertussen gulzig uit dronk. Ook liet Matthijs zien hoe je op een ouderwetse manier een schaap scheert, niet met een tondeuse maar met een schaar. De kinderen hingen aan zijn lippen!

Ook was het wol vilten erg in trek, na een demonstratie met een groot schaapsvel mogen de kinderen zelf stukjes wol vilten. Dit gaat gepaard met water, veel groene zeep, wrijven en kneden, zelfs gooien om het materiaal aan elkaar te krijgen. Ook was er een demonstratie van breien en spinnen op een authentiek spinwiel.

Daarna was de kleurwedstrijd. Voorafgaand aan The Big Sheep Tour waren op alle scholen kleurplaten en lesprogramma's over de schapen uitgedeeld. Maandag 11 september was er een mooie prijs te winnen met de ingekleurde tekeningen. Vol spanning wachtten de kinderen, hopend kans te maken op een dag met de klas naar de schaapskudde op de Strabrechtse Heide. Kiki Braam van de Harlekijn won deze prijs en vol trots nam ze deze prijs de volgende dag in ontvangst.

Om 17.00 uur verlieten de schapen het Oranjeveld om naar Bomenrooibedrijf Kuijpers te gaan voor het Pop-Up-Restaurant Schaap. Daar waren de 100 exclusieve gasten allemaal op tijd binnen.

Nadat iedereen zijn plaats had ingenomen kon de schaapskudde welkom worden geheten. Onder luid applaus werden de schapen binnengehaald over de rode loper in de voor het evenement geplaatste tent. Dit was een waar spektakel!

De schapen zochten vervolgens een heerlijk plekje in de wei om welverdiend uit te rusten na de lange tocht die ze hadden afgelegd. Gelegenheidszanger Harry van Habbevents zong daarbij heel toepasselijk 'slaap kindje slaap, daar buiten loopt een schaap'. Vanuit de tent was er mooi zicht op de kudde, zodat de gasten echt tussen de schapen zaten.
Vervolgens hield Marjolein Hartogs-Kuijpers, mede namens Hein Kuijpers en Mart Habraken, een welkomstwoord waarin zij haar blijdschap toonde dat de gasten met zovelen waren gekomen.

Toen kon het echte culinaire genieten beginnen: drie heerlijke gerechten kregen de gasten voorgeschoteld, allemaal met een vleugje schaap. Het voorgerecht was verzorgd door Lucies Plateau, het hoofdgerecht en dessert door John Pols van Flavours Catering en enkele leden van kookclub Le Cuisine van de Sonnerie. De reacties van de gasten waren lovend!
Tijdens het diner hield Stichting Het Kempische Heideschaap nog een toespraak om aan de gasten de achtergrond uit te leggen van The Big Sheep Tour, meer informatie te geven over de stichting en ook om te vertellen waar het opgehaalde geld nu daadwerkelijk voor was bestemd.

Aan het einde van de avond was het tijd geworden om te onthullen hoeveel geld aan Stichting Heideschaap kon worden overhandigd. Dat was maar liefst een cheque van €1000!
En zo kwam er een einde aan het unieke en bijzondere pop-up-restaurant Schaap. De schapen bleven nog lekker een nachtje slapen in de wei aan de Airborneweg.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Parallel Wijnen
Evenement 7 uur geleden Parallel Wijnen verkoopt laatste restanten
Afbeelding
Ingezonden 8 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 18 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 22 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 23 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden gisteren Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen