Afbeelding
Foto: Koen van Driel

Groot(s) feest bij Dutmella

Verenigingen

Het was groot(s) en gezellig, de opening van de nieuwe blokhut van Dutmella afgelopen zaterdag 26 mei. Na jaren van voorbereiding en een jaar bouwen, staat er een prachtig nieuw gebouw, waar scouting Dutmella jaren mee vooruit kan.

Door: Lucas van As

'Wij zijn de baas, wij zingen dit lied' zongen de Bevers, een van de groepen van scouting Dutmella. Voor het officiële startschot, en voor de kinderen los konden gaan met de diverse activiteiten die op hen stonden te wachten, had de leiding een 'eigen' opening georganiseerd. Niet in de laatste plaats om een paar vrijwilligers te danken voor hun uitzonderlijke inzet. Een inzet die bestond uit 6.000 (!) uur werk aan het nieuwe gebouw, en dan hebben we het nog niet eens over alles wat daarnaast moet gebeuren op organisatorisch vlak om het mogelijk te maken.

Om 14.30 uur mogen de jonge scouts hun overhemden uit doen, en gaan genieten van alle bijzondere en leuke activiteiten. 'Have fun!'

Eerst uitleven
Het was een warme zaterdag, 26 mei, gelukkig konden de kinderen zich onder andere uitleven met een 'watergevecht', waarbij natte sponzen over een hoog, blauw zeil gegooid moesten worden, in de hoop een tegenstander nat te spetteren. Het was gooien op goed geluk, al nam een enkeling stiekem een kijkje langs het zeil. De verleiding was té groot! Ook was er een balk, die hing boven een bak met water. De bedoeling was dat twee kinderen plaats namen op de balk, om vervolgens te proberen de ander er af te gooien. Voor een keer was het niet erg te verliezen, met die warmte. Al hielden de kinderen het in de meeste gevallen toch niet helemaal droog!

In ene hoekje stond een springkussen, een beetje verborgen. Aan het geluid en het gespring te horen, wisten de kinderen het toch wel te vinden! Even verderop stond een hoge wand waar menige jonge durfal tegen op klom, veilig verankerd aan een veiligheidstouw, vastgehouden door een deskundige begeleider.

Een andere activiteit waar je geen last van hoogtevrees moest hebben, was het kratten stapelen. Ook hier werden de kinderen in een harnas gehesen, waar een veiligheidskabel aan vastzat. De bedoeling was de kratten zo hoog mogelijk op te stapelen, als de stapel omviel (of het kind het hoog genoeg vond), werd het kind langzaam via de kabel naar beneden gelaten.

Er was een speciale stand met water en limonadesiroop, geen overbodige luxe met die warmte!

Officiële opening
Om 15.00 uur volgde de officiële opening, met onder andere een toespraak van burgemeester Hans Gaillard, die een applaus vroeg (en kreeg!) voor de vele vrijwilligers die het mogelijk gemaakt hebben. Het nieuwe gebouw, dat midden in de natuur staat, biedt de jeugd een ideale gelegenheid om lekker in de natuur bezig te zijn en de natuur te leren kennen.

Het gebouw past perfect in de omgeving, en is een mooi visitekaartje voor Son en Breugel. Het vormt de 'poort van Son', zoals Hank Donker het formuleerde. Belangrijker nog, het nieuwe gebouw ziet er prachtig uit, met zijn houten gevelwanden van Siberische lariks. Het gebouw is op duurzaamheid gebouwd, met bio kachels, isolatie op hotelniveau, vloerverwarming en sensor gestuurde ledlampen. Het gebouw is helemaal aangepast aan de Integrale Toegankelijkheidsstandaard, speciaal voor mensen met een beperking, compleet met lage instap en mindervalide sanitair.

Gepaste trots
Bart Wullems, voorzitter van het groepsbestuur van scouting Dutmella, is trots. Trots op wat er gerealiseerd is, trots ook op alle vrijwilligers die het mogelijk gemaakt hebben. Dan is het moment aangebroken, het moment om de tientallen meters lint die gespannen op het binnenterrein door te knippen. Vele scouts stonden klaar om gezamenlijk het lint door te knippen, ze mochten ze een klein stukje lint meenemen als herinnering, met daarop de tekst 'opening blokhut Dutmella 26 mei 2018'.

Daarna was het weer tijd om te genieten van de activiteiten, tijd ook om te genieten van het biologische ijs, dat Hidde en Mees, winnaars van de Jeugdmilieuprijs, speciaal voor de gelegenheid gemaakt hadden. De melk voor het ijs is geleverd door Boerderij De Hofstad, en bij een echte ijsmaker gemaakt. Er was keuze tussen melk/honing en bosbessen/dennennaald, het laatste klonk er 'prikkelend'. Ik kon het niet laten, ik móést proeven. Gelukkig trof ik geen dennennaald aan, het smaakte voortreffelijk!

Scouting Dutmella, opgericht in 1964 en sinds 1989 gevestigd op de huidige locatie, is weer klaar voor de toekomst. Die ziet er, net als het weer op deze zaterdag, zonnig uit!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding