Logo mooisonenbreugel.nl
Frans van Son en Angela de Ruijter Springbokken   | Fotonummer: 7c26a1
Frans van Son en Angela de Ruijter Springbokken (Foto: Wil Feijen)

Iedere club een clubheld

  Verenigingen

Son en Breugel - Iedere club of vereniging heeft er wel een, of meer, als het goed is tenminste. Iemand die zich met hart en ziel inzet en van alles en nog wat doet of regelt. Iemand die de boel draaiende houdt, al doet hij of zij het niet alleen. Frans van Son, van Loopvereniging de Springbokken, is er zo een.

Door: Luc van de Wiel
Foto: Wil Feijen


Jaarlijks evenement
Ook dit jaar wordt de verkiezing 'clubheld van het jaar' gehouden, tot 30 november kon er gestemd worden. Per gemeente komt er van de genomineerden een winnaar uit de bus. De verkiezing wordt georganiseerd door De Persgroep, per regio wordt door de redactie van het betreffende dagblad uit de drie gemeentewinnaars met de meeste stemmen van de regio de winnaar van de regio gekozen.

Op 17 december komen alle regiowinnaars bij elkaar en mogen zij een deskundige jury overtuigen waarom hij of zij de titel 'Clubheld van de Amateursport 2018' verdient. Om kans te maken op de hoofdprijs (€ 10.000,00 voor hun club) moeten de regiowinnaars wel aanwezig zijn op deze avond. De regiowinnaars die op plek 2 tot en met 15 eindigen ontvangen natuurlijk ook een mooie prijs.

Frans van Son, clubheld van De Springbokken
Op een regenachtige vrijdagmiddag, aan het eind van de grijze maand november, spreek ik met Angela de Ruijter, voorzitter van de Springbokken en Frans van Son, trainer en genomineerde. Per toeval kwamen ze erachter de clubheldverkiezing er was, vertelt Angela. En net op tijd, want de nominatie sloot op 28 november. De drie dames die het bestuur van De Springbokken vormen hadden een (kort) overleg, al gauw waren ze er uit: Frans! Het nomineren op de site van ED (clubheld van het jaar) was zo gebeurd, een dag later kon er al gestemd worden.

De Springbokken is een leuke en laagdrempelige vereniging uit ons dorp, een van de vele. Het motto van de club is: 'Presteren mag, plezier moet'. In de laatste jaren is de club gegroeid van ongeveer 30 naar 80 leden, die elke maandagavond en woensdagavond kunnen trainen. Zaterdag is er ook een training, voor lopers die aan wedstrijden deel willen nemen. Alle trainingen worden begeleid door een gediplomeerde trainer. Elk jaar is er in maart en september gelegenheid voor mensen zonder sportervaring en herintreders om aan een speciale beginnerscursus deel te nemen.

Waarom Frans?
Waarom is Frans de man die clubheld zou moeten worden, is de vraag die ik stel. 'Het is misschien een beetje vreemd voor een vereniging zonder vaste woon- of verblijfplaats, maar Frans behoort gewoon tot het meubilair', zegt Angela.

'Frans zegt altijd: De Springbokken is mijn clubje', voegt ze eraan toe. Frans doet alles voor de club, hij geeft trainingen, stelt loopschema's op en stippelt de routes uit voor de trainingen ('Iemand anders zet ze op de website', roept Frans). Hij enthousiasmeert en stimuleert iedereen bij trainingen en wedstrijden, als mensen zeggen: 'Ik kan het niet, een (halve) marathon lopen', krijgt Frans ze toch zover. 'Ik ga een halve marathon lopen, wie gaat er mee?' roept Frans, en voor je het weet zijn er tientallen gegadigden.

Ervaren trainer
Frans is een gediplomeerd conditie- en hersteltrainer (Papendal), hij heeft veel ervaring met trainingen die hij bij diverse verenigingen verzorgt. Frans begeleidt de maandaggroep, en neemt ter afwisseling ook graag een beginnersgroep onder zijn hoede. Frans is bovendien de initiatiefnemer van diverse clubevenementen, zoals de Tankloop (samen hardlopen op de Oirschotse Hei, met aansluitend een versnapering op een naburig terras), de Oliebollencross (onze traditionele sportieve opening van het Nieuwe Jaar, gevolgd door een gezamenlijk bezoek aan 't Boshuys voor koffie, thee en natuurlijk oliebollen) en de Sorbetcross in de zomer, die heel verrassend ook al wordt gevolgd door het nuttigen van iets lekkers!

Ook aan (meer) ervaren lopers geeft Frans graag trainingen. Bij trainingen kunnen de deelnemers kiezen welke afstand ze lopen, er is zoals Frans zegt maar één regel: niemand loopt alleen! Bij trainingen zoeken lopers die dezelfde afstand willen lopen elkaar op, tijdens pauzes houden ze in de gaten of iedereen er weer is, ook al raken ze elkaar onderweg even uit het zicht.

Kartrekker
'Frans is de kartrekker van de club', zegt Angela. Al doet hij het niet in zijn eentje, hij is van enorm belang voor de club. 'Als je bedenkt dat hij naast zijn baan ook nog mantelzorger is, is het niet meer dan terecht dat hij genomineerd is!' Frans is niet alleen kartrekker, trainer, organisator en inspirator, hij doet zelf ook mee met trainingen en wedstrijden. Hij is een echte liefhebber!

Uiterlijk vrijdag 7 december worden de regiowinnaars bekend gemaakt. Frans en de andere genomineerden moeten nog even in spanning afwachten dus! Stemmen kan niet meer, duimen nog wel.

Andere genomineerde voor 'clubheld van het jaar' uit Son en Breugel zijn: Annemarie Eras - HTC Son, Bart Wullems - Dutmella scouting, Gerard Scheepens - vv SBC, Joke van der Kerkhof - Golfclub Son, Luc Ross - vv SBC, Mia van Deursen - Corridor.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>