Afbeelding

Winkelleegstand stijgt ook in Son en Breugel

Zakelijk

Provincies willen zich meer gaan zich inzetten om de winkelleegstand terug te dringen. Ze willen gemeenten gaan ondersteunen bij het wegwerken van overcapaciteit. Ook willen ze gemeenten in onderling overleg locaties voor winkels laten kiezen. Waar leegstand is komen geen nieuwe winkels.

De winkelleegstand landelijke is de afgelopen tien jaar verdubbeld en is inmiddels ruim 10 procent van het totale winkeloppervlak, dit blijkt uit cijfers van het laatste onderzoek hierna.
De winkelleegstand in Eindhoven is inmiddels 12% dus boven het landelijke gemiddelde.

Wat betreft de leegstand in Son en Breugel schermt de gemeente altijd met 1% maar uit de laatste cijfers blijkt dit geen 1 maar zelfs 4 % te zijn.
De percentages in de omliggende gemeentes zijn: Sint Oedenrode 4 %, Best 2% en in Nuenen inclusief Gerwen en Nederwetten zelfs 8%
Een mooi nieuw winkelpand kan een gemeente een impuls geven.
Menig ambitieuze wethouder, heeft met dat beeld voor ogen indrukwekkende artist impressions laten maken en vergunningen verleend. Alleen is het lastig als dit ook datzelfde moment iets soortgelijks gebeurt in een aangrenzende gemeente of in een gebied waar al veel winkels zijn.
De provincie wil dan ook dat hier beter en structureel overleg over is anders kunnen de problemen wat leegstand betreft alleen maar verergeren.
Voor meer cijfers over winkelleegstand in Nederland kijk op www.nos.nl