Yvonne Brouwer Foto: Wil Feijen
Yvonne Brouwer Foto: Wil Feijen

Door je te ontdoen van al je moeten, ontmoet je jezelf

Zakelijk

We praten met Yvonne Brouwer uit Son en Breugel. Naast dat ze logopediste is met haar praktijk 'De Protter' aan de Boslaan is ze ook lichaamsgericht therapeut. "Lichaamsgerichte therapie", vertelt ze, "is gericht op het in balans brengen van het lichaam en geest. Het richt zich op positieve zaken zoals gezondheid, welbevinden en mogelijkheden en niet zozeer op ziekten, klachten en beperkingen. Door te leren in je kracht te staan, je eigen uniciteit te leven en je eigen individuele keuzes te maken, word je weer baas over jouw energieleverancier. Door het zelfhelend vermogen aan te spreken, zit je in korte tijd weer lekker in je vel."

Door: Arjen Strik

Wat is lichaamsgerichte therapie?
Ze geeft aan bang te zijn om iets zweverigs te vertellen, want dat is deze therapie absoluut niet. Ik plaag haar een beetje en vraag haar om het als een nuchtere geboren Friezin te omschrijven. Ze moet lachen, denkt even na en vertelt:
"Vergelijk een mens met een tuimelaar. We komen bij verstoringen altijd op onze pootjes terecht omdat het gewicht goed verdeeld is tussen hoofd en lichaam en we zodoende onze balans weer van nature hervinden. Maar we kunnen ook uit balans raken, topzwaar worden door negatieve ervaringen en stress. Dan zit ons hoofd zo vol dat we letterlijk uit balans raken en niet meer op ons pootjes terecht komen. Met lichaamsgerichte therapie help ik weer de balans terug te vinden en blokkades op te heffen. Dat betekent dat ik op zoek ga waardoor de verstoring optreedt en hoe echte ontspanning mogelijk is. Mijn ervaring is dat veel mensen niet echt meer kunnen ontspannen. Druk zijn met van alles, zich zorgen maken, nooit met een echt leeg hoofd nieuwe energie opdoen. Wanneer je gestresst bent verbruikt je lichaam belangrijke stoffen versneld op en wordt er minder energie besteed aan heling van je lichaam. Je raakt door stress dus versneld uit balans."
Hoe ga je te werk?
"In lichaamsgerichte therapie werk je met je lichamelijke signalen. Wat vertelt je lijf je, wat voel je, ben je in staat om diep adem te halen of benauwt het je? Door naar de lichamelijke signalen te luisteren en ze op waarde te schatten, krijg je veel informatie over, wie je bent en wat goed voor je is. Ik werk als lichaamsgericht therapeut vanuit de visie, dat je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Je lichaam heb je altijd bij je. Door je lichaam weet je, dat je bestaat. Het geeft je duidelijkheid over je toestand in het hier en nu. Bij een gezonde wisselwerking tussen lichaam en geest, voel je dat je goed in je vel zit. Ik maak als het ware een 'quick-scan' om betrokkene opnieuw uit te balanceren."

Dus eigenlijk ben je de coach van het lichaam?
"Alles wat je meemaakt doet iets met je lichaam. Bij een prettige ervaring ga je open en stroomt de energie vrij door je lichaam. Is de gebeurtenis onprettig dan verkrampt of sluit het lichaam zich. De spanning die dit oplevert wordt van jongs af aan ergens in het lichaam opgeslagen. Dit kan je ervaren als een blokkade. Lichaamssignalen zijn soms heel subtiel. Ik leer je bij die bijna niet waarneembare gevoelens te komen en te blijven. Gevoelens kunnen ook heel groot en overweldigend aanvoelen, zodat je bijvoorbeeld bijna geen lucht meer krijgt of letterlijk pijn op de borst voelt. Als deze gevoelens lang bestaan is het effect een verkramping. Het kan zich op onverwachte momenten uiten in bijvoorbeeld: paniek, zowel fysieke als emotionele pijn, somberheid, overspannenheid, burnout of depressie. In een aantal sessies leg ik de vinger op de zere plek, probeer samen blokkades op te heffen en een nieuwe balans te vinden."

Valt er nog meer te vertellen over de praktijk?
"Ik werk ook veel voor mensen met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Cliënten waarbij na adequaat medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de lichamelijke klachten voldoende verklaart. Het kan daarbij gaan om klachten als onder meer hoofdpijn, vermoeidheid en lage rugpijn. We hebben toch opmerkelijke resultaten bereikt met deze doelgroep. De laatste tijd zie ik ook veel hulpverleners, met wie ik een soort supervisiegesprekken heb. Je moet daarbij denken aan fysiotherapeuten, verpleegkundigen, psychologen, kindertherapeuten. Deze begeleiding richt zich op het weer hervinden van een professionele energiebalans in plaats van alles te geven en uitgeput en moe te zijn aan het einde van de werkdag." Als laatste merkt ze op dat de lichaamsgerichte therapievorm vergoed wordt door de ziektekostenverzekeraar als men een passend aanvullend pakket heeft.
Hoe komen mensen met je in contact?


Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag werk ik tussen 8.00 en 13.00 uur in mijn praktijk aan de Boslaan 4a, 5691 CW Son en Breugel
info@deprotter.nl 06 – 25 11 27 70
Ze sluit af: "Ik adviseer mensen altijd eerst een proefles te volgen. Mijn ervaring is dat cliënten na een sessie of vijf weer aardig in staat zijn om de draad zelf op te pakken; de begeleiding is altijd individueel".