Afbeelding

Verlichting uit een roemrijk verleden

Zakelijk

Op een van de mooiste locaties in het hartje van Son hebben Anna en Erwin Van Elteren de kroonluchter galerie geopend. Zij zijn gespecialiseerd in de restauratie en verkoop van oude en antieke kristallen kroonluchters en antieke Franse spiegels. Dit jaar hebben zij de start gemaakt met bijzondere design verlichting. In deze categorie zal de collectie nog worden uitgebreid.

Door: Adrie Neervoort

In het pand aan de Markt 3a in Son en Breugel stap je eigenlijk een andere tijd binnen. Een mooie parketvloer die geheel past bij de uitstraling van het pand. Wanden voorzien van een neutrale maar toch sfeervolle kleur en aan het plafond hangen bijna op ooghoogte tientallen kroonluchters en plafonnières, langs de wanden staan de antieke Franse spiegels mooi verguld met bladgoud of zilver.
In deze bijzondere omgeving spreek ik met Anna en Erwin van Elteren. Maar niet voordat zij mij rondleiden langs de kroonluchters en vol passie vertellen wat er eigenlijk hangt en staat in hun winkel. Mooi is het dat als je aangeeft dat een bepaalde kroonluchter wel heel erg mooi is, zij er een verhaal bij hebben dat de kroonluchter nog mooier maakt. Want wat je niet ziet in al die pracht en praal van een kroonluchter is de historie van de kroonluchter. Zo blijkt ieder kroonluchter zijn eigen verhaal te hebben zeg maar een geschiedenis, want we hebben het hier vaak over kroonluchters uit de jaren 50 tot de kroonluchters die uit de 18e eeuw stammen. Kroonluchters die in die tijd als symbool van een geslaagd leven in de huizen, kastelen van de mensen hingen

In 2007 is de interesse in kroonluchters eigenlijk bij Anna en Erwin ontstaan. Na een bezoek aan een antiekmarkt kochten zij een kroonluchter voor de woonkamer, een Frans kristallen exemplaar. Natuurlijk moest de kroonluchter nog schoongemaakt en hersteld worden, dit deden zij helemaal zelf. Alle onderdelen werden gefotografeerd losgehaald, de bedrading vernieuwd en al het messing waarmee de kristallen waren vastgemaakt vervangen. Een heel secuur karwei dat hen heel goed afging en waar ze veel plezier aan beleefde.
De gekte of passie was geboren, een originele antieke kroonluchter bleek zo veel meer te zijn dan een lamp met sfeer, het was geschiedenis in optima forma. En zo begon het, tot op de dag van vandaag waarbij iedere zoektocht of ontdekking ze weer wijzer maakte, over de wereld van de kroonluchter en de methodes en technieken die daarbij gebruikt werden.
Vaak na jaren wordt de kroonluchter ontdekt door Anna en Erwin, door een tip via hun netwerk of door zelf te gaan speuren. Het zoeken naar die unieke en mooie kroonluchter of spiegel gebeurd in eerste instantie vanuit huis. Na veel mail en telefoon verkeer wordt dan besloten dat het waarschijnlijk de moeite waard is om het object ter plaatse te gaan bekijken.

Vaak volgt dan een rit van honderden kilometers, want bijna alle kroonluchters worden gevonden of herontdekt in Frankrijk. Niet vreemd natuurlijk omdat daar vanaf de 18e eeuw de kroonluchter enorm populair was en nog steeds is.
Door hun kennis zien zij direct of een kroonluchter in originele staat is of dat er elementen ontbreken. Omdat kristallen en andere handgemaakte elementen onvervangbaar zijn moeten zij aanwezig zijn, een kleine beschadiging is dan minder relevant. Ook de staat van fittingen en bedrading is geen punt, want elke kroonluchter krijgt voor de verkoop geheel nieuwe bedrading en indien nodig nieuwe fittingen. Alles aangepast aan de moderne tijd. De kroonluchters zijn daardoor zelfs geschikt voor de nieuwste type ledlampen.

Wat niet gebeurt, is kristallen of versierselen toevoegen of vervangen, Dit kan eenvoudig niet omdat iedere kroonluchter handgemaakt en dus uniek is. Wel worden de messing draden waar de kristallen aan hangen vernieuwd, zodat alles weer stevig en veilig hangt.
De antieke en originele kroonluchter is als het ware herboren en komen niet alleen in klassieke interieurs, maar zeker ook in hypermoderne, minimalistisch ingerichte ruimten tot zijn recht.
Een Kroonluchter of spiegel van De Kroonluchter Galerie koop je niet zomaar, daar neem je de tijd voor. Daarom werken Anna en Erwin alleen op afspraak. Zodat de klanten alle tijd en ruimte hebben om een juiste keuze te maken en zich uitgebreid te laten adviseren. Dit is ook 's avonds en in het weekend mogelijk.

Kroonluchter Galerie Anna van Elteren, Markt 3a Son en Breugel, 040 8435854, www.kroonluchtergalerie.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
!