Afbeelding
Ingezonden artikel

Energie vergelijken loont, juist nu

Zakelijk

Als je ongeveer een jaar geleden een vijfjarig contract hebt afgesloten voor je energie, dus je gas en stroom, dan kun je jezelf nu gniffelend in de handen knijpen met zo’n goede deal. Jij zit voorlopig nog wel even veilig, terwijl de gasprijzen nu behoorlijk de pan uit rijzen. 

Heb je het afgelopen jaar een contract van een jaar afgesloten, dan zit je er iets minder fijn bij. Het kan zo gebeuren dat je van een bedrag van pak ‘m beet €180 per maand voor gas en elektra ineens naar €500 per maand gaat. De hoogste tijd dus om te gaan energie vergelijken. Juist nu.

Rekenvoorbeeld om energie te vergelijken
We nemen een vierpersoons huishouden met een vrijstaande woning, tien zonnepanelen op het dak en een verbruik van gemiddeld 226 m3 gas per maand en na teruglevering 90 kWh elektriciteit. Zij betalen nu, aan het einde van hun jaarcontract, €181 per maand aan energie. Hun contract loopt in januari af. Hun huidige energieleverancier heeft hen een aanbod gedaan voor verlenging van hun contract, voor een bedrag van - schrik niet - €512,43,- per maand. Dat is nogal een fors verschil met het huidige bedrag. 

Aangezien de energieprijzen enorm zijn gestegen gaat dit huishouden extreem veel meer betalen voor energie. Zij zijn alleen niet de enigen. Iedereen wiens contract momenteel afloopt loopt hier tegenaan. Alleen degenen die het afgelopen jaar dusdanig hebben geïnvesteerd in isolatie en overi-ge energiebesparende maatregelen zullen goedkoper uit kunnen komen, maar nog niet de helft van alle huizeneigenaren is hier het afgelopen jaar mee bezig geweest.

Het huishouden uit het voorbeeld besluit om te kijken of de energie elders goedkoper wordt aange-boden. Via Pricewise kunnen ze aan de hand van hun huidige verbruik zien of andere aanbieders betere prijzen aanbieden. Zo komen zij tot de conclusie dat als zij op dit moment overstappen naar bijvoorbeeld Innova, zij per maand €470,98 betalen voor gas en stroom. Nog steeds heel veel geld, maar nog altijd een stuk minder dan de €512,43 die zij bij hun huidige leverancier zouden moeten betalen als ze daar verlengen. Dit is natuurlijk een momentopname omdat de gasprijzen continu veranderen.

Bedenk wel: het maandbedrag is een voorschot. Verbruik je meer dan zul je ook meer moeten be-talen. En dat is zuur. Het is daarom ook handig om naar de prijs per kuub te kijken. Aan de hand daarvan weet je eigenlijk zeker of je de meest voordelige prijs te pakken hebt.

Variabel tarief overwegen?
Je kunt ook overwegen om over te gaan op een variabel tarief. Het nadeel daarvan is dat als de gasprijzen stijgen, jij meer moet gaan betalen. Het voordeel is echter dat als de gasprijzen weer da-len (of jij ineens een stuk minder gaat verbruiken) jij dan ook minder gaat betalen. Het is een beetje een gok en gokken brengt uiteraard risico’s met zich mee. Bevalt het je niet, of zie je na een paar maanden ineens een mooi aanbod, dan kun je natuurlijk altijd weer een nieuw contract afsluiten.

Wat je keuze ook wordt, je doet er goed aan om goed te lezen en te blijven vergelijken. En wil je helemaal niet veel meer voor gas betalen, dan doe je er goed aan om je huis te verduurzamen, bijvoorbeeld met spouwmuurisolatie. Want een aardgasvrije toekomst is wel een ambitie van Nederland, maar het duurt nog heel lang voordat het echt zover is.