Steven Elders
Steven Elders Foto: Adrie Neervoort

"Eigenlijk is het gewoon een uit de hand gelopen hobby en voor je het weet zit je er vol in"

Vrijwilligerswerk wordt ook gedaan door alle leeftijden.

Daarom deze week een 16-jarige puber, Steven Elders.

Steven heeft vorig schooljaar zijn VMBO-T examen gedaan op het Christiaan Huygens College. Op MBO niveau kon hij geen studie vinden die aansloot bij zijn politieke ambities. Een opleiding voor bijvoorbeeld juridisch medewerker zou een mogelijkheid geweest kunnen zijn, maar dat was niet wat hij wilde. Komend schooljaar gaat hij daarom verder met 4-Havo, op weg naar een Havo-examen, waarmee hij naar eigen zeggen ook nog een bredere maatschappelijke onderlegging voor later heeft. Daarna wil hij graag verder met zijn hobby: politiek.

Steven staat er zelf niet bij stil dat het werk wat hij doet eigenlijk vrijwilligerswerk is. Hij geeft aan: "Eigenlijk is het gewoon een uit de hand gelopen hobby."

Wat doe jij voor vrijwilligerswerk?

Steven vertelt: "Toen ik in groep 8 zat, in 2010, viel het kabinet. Er werd toen veel op school over gesproken en ik raakte geïnteresseerd in politiek. In de tweede van de middelbare school ben ik mij meer gaan richten op de politiek. Ik kwam uit bij het sociale liberale en een middenpartij. Dat is D66. Op mijn 13e ben ik lid geworden van D66 en nu na twee jaar wordt er een afdeling voor D66 in Son gelanceerd waar ik mede het initiatief voor heb genomen."

Hoe ben je aan dit werk gekomen?

"Ik heb mij aangemeld op de landelijke website van D66 en mijn mail werd doorgestuurd naar het landelijke hoofdkantoor van D66. Ik werd daar doorgelinkt naar de landelijke voorzitster Fleur Gräper en kreeg een uitnodiging voor het bijwonen van een partijcongres. Er werd mij daar gevraagd of ik een afdeling in Son zou willen opzetten. Die was er nog niet. Ik wilde dat wel gaan doen. Vandaag de dag zie ik haar een beetje als mijn politieke moeder."

Op de vraag: "Hoe ben je dit dan gaan aanpakken?", vertelt Steven vol gedrevenheid en enthousiasme door: "Iemand vanuit het Noord-Brabantse bestuur heeft mij geholpen. D66 heeft mij een ledenbestand gegeven en ik ben daarop gaan kijken wie mij kon helpen vanuit Son. We hebben uiteindelijk een startbudget gekregen van het landelijke bestuur en dat is wel fijn. Eerst schoten we alles zelf voor zoals bijvoorbeeld de huur van een kraam op de jaarmarkt en het maken van folders."

Hoeveel vrije tijd steek jij in je vrijwilligerswerk?

"Ik denk dat ik er ongeveer 1 uur minimaal per week mee kwijt ben. Met de mensen die nu actief zijn vergaderen we als er iets actueel speelt en lezen samen stukken door. Ook praten we over visie, maken we binnenkort de balans op waar we nu staan en doen voorbereidingswerk voor zaken die er nog gaan komen.

Ik lees veel, zoek dingen op het internet, beantwoord mails, heb gesprekken, volg het provinciale en landelijke nieuws. Er komt altijd wel iets interessant voorbij en dagelijks pik ik veel op. Je bent er onbewust mee bezig."

Er valt een korte stilte. Steven constateert dat hij er eigenlijk nooit bij stil heeft gestaan hoeveel tijd hij er eigenlijk mee kwijt is. Het is vaak tijd tussendoor en eventjes dit en dan weer dat. Hij wordt verrast door de vraag omdat hij het als vanzelfsprekende tijd ziet.

Dan geeft hij aan dat hij eigenlijk nog meer doet.

"Ik zit ook in de Medezeggenschapsraad (MR) van school. Dit kost mij eigenlijk meer voorbereidingstijd dan het werk bij D66. Zij werken iets sneller en hebben een duidelijke agenda. Daar zijn we toch meer bezig met afhameren en met D66 meer met gedachtengoed. Eén keer per maand hebben we een vergadering. Daarnaast gaat het Christiaan Huygens College fuseren met het Lyceum Bisschop Bekkers en daarom zit ik ook in de fusieraad. Ik heb maandelijks vergaderdata hiervoor."

Wat voor plannen heb je nog binnen je vrijwilligerswerk?

"Het is mooi als je mee kan doen om anderen vooruit te kunnen helpen. Je kunt veel veranderen voor mensen: betere zorg, beter onderwijs. Het is mijn drive om mensen verder te helpen en ze misschien zo maatschappelijk vooruit te laten gaan.

Hoe wordt er met vraagstukken omgegaan in Son en Breugel en wat kun je daarvoor bedenken met elkaar? Er liggen op dit moment een aantal vraagstukken over bijvoorbeeld de verkeersveiligheid en uitbreiding van Eindhoven Airport.

Eerst wil ik in Son een jeugdgemeenteraad. Ik krijg leuke reacties van jongeren en op Facebook en heb ook al volop ondersteuning van LEV-groep en besturen van enkele basisscholen."

Wat levert dit vrijwilligerswerk jou zelf op?

"Het is leuk om te doen. Wat je opbouwt neem je mee. Het levert op dat ik blij ben om maatschappelijk betrokken te zijn en ik doe er vrijwilligerservaring mee op.

Ook bouw ik naamsbekendheid op en dat is belangrijk als ik het jongste kamerlid wil worden.

Maar ik doe het op de eerste plaats voor het plezier. Het is een uit de hand gelopen hobby en voor je het weet zit je er vol in. Het is mooi om mensen straks tevreden te kunnen vertegenwoordigen die zich in jouw idee kunnen vinden.

Het levert toch een soort van zelfvoldoening op en ik sta er niet bij stil dat ik niet betaald krijg. Het kost mij wel af en toe zelf geld, zoals bijvoorbeeld treinkaartje om naar een partijcongres te gaan. Dat is toch bij iedere hobby zo?

Het is ook zelfontplooiing, het is heel breed en je leert er heel veel van."