Michael Daniels (zittend) met collega veteraan (foto: Annemieke van Tinteren)
Michael Daniels (zittend) met collega veteraan (foto: Annemieke van Tinteren) Foto: Annemieke van Tinteren

Invasie van semi-soldaten in Son en Breugel

Hele operatie voor re-anactment vereniging

Sinds donderdag 17 september was er een invasie van groen gaande op het Oranjeveld in Son en Breugel. Schijnbaar vanuit het niets stond het veld ineens vol met legertenten bemand door soldaten. Uw correspondent wilde daar meer van weten en besloot met militaire precisie een spervuur van vragen op deze groene gasten af te vuren.


Het kampement is opgezet door een zogenaamde re-anactment vereniging. Deze clubs spelen historische gebeurtenissen na meestal op de plaats waar deze oorspronkelijk plaatsvonden. Meestal worden daarbij ook historische kostuums aangetrokken. Op het Oranjeveld waren twee samenwerkende verenigingen -Triple A ( American Airborne Association) en Band of Brothers- actief. Zij beelden de historische feiten van de tweede wereldoorlog uit en in dit geval die van de 101ste Airborne Divisie. Leden van die divisie doopten zich om tot The Screaming Eagles. Deze groep parachutisten kwam 71 jaar geleden op zondag 17 september 1944 als engelen uit de hemel gevallen. Dankzij deze dappere mannen werd Son en Breugel bevrijd.

Re-anactment is vooral populair onder mannen. Vanuit heel Nederland komen kerels met verschillende achtergronden en beroepen, maar met een gezamenlijke interesse, via hun vereniging regelmatig bij elkaar. Het doel van reënscenering (re-anactment in het Engels) is de kennis over de geschiedenis met elkaar en omstanders te delen. Naast educatief is het dus ook recreatief. Enkele keren per jaar komen verenigingen bij elkaar in binnen- en buitenland om het publiek mee te laten kijken naar hoe het toen was. Dit jaar voor het eerst in Son en Breugel. In goede samenwerking met de gemeente is het kampement op het Oranjeveld neergezet als een soort proefopstelling met het idee dit ieder jaar weer te laten plaatsvinden.

Tijdmachine
Michael Daniels is de initiatiefnemer van het kampement en woont zelf ook in Son en Breugel. Hij vertelt honderduit over het kampement: "Ik ben blij dat het kampement nu op historische grond staat, want Son en Breugel is verbonden met de 101st Airborne Divisie. Het kampement zoals het nu staat is een test en vandaar dat er niet al teveel publiciteit aan gegeven is. Het is echter de bedoeling dat het kampement qua sfeer en beeld voor de bezoekers realistisch moet zijn. Geïnteresseerden moeten het idee krijgen dat ze in een tijdmachine stappen als ze het kampement bezoeken. Realisme is ontzettend belangrijk."

Voordat een re-anactment project opgezet wordt gaat daar heel veel onderzoek aan vooraf, stelt Daniels. "Je moet weten welke materialen er toen gebruikt werden en hoe de onderlinge communicatie toen was. We proberen tot in detail uit te beelden hoe het er vroeger in zo'n kampement aan toeging." In het kampement wordt veel origineel materiaal gebruikt. Deze spullen werden ook in de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Al dit materiaal is privébezit van de leden. Daniels wijst erop dat het materiaal dat gedragen en gebruikt wordt vrij kostbaar is: "De waarde ervan is niet zozeer in geld uit te drukken. Het historisch belang weegt zwaarder, omdat het om unieke spullen van ruim 70 jaar oud gaat. Daarom wordt er ook wel eens gebruik gemaakt van kopieën van het origineel."


Leden
Vanuit het kampement worden verschillende activiteiten ondernomen zoals een bezoek aan het Eindhovense Lorentz Casimir Lyceum om een project van een leerling te ondersteunen. Dat gebeurt door het uitbeelden van situaties uit de Tweede Wereldoorlog op het schoolplein. Daarnaast ondernemen de verenigingen tochten naar verschillende plekken rondom Son en Breugel die in de oorlog van strategisch belang waren.

De re-anactment vereniging is geen besloten club en is altijd op zoek naar nieuwe leden. Na aanmelding kun je een jaar aspirant-lid worden. In dat jaar kunnen zij kijken of ze de juiste keuze hebben gemaakt. Het eerste kampement in Son en Breugel is tot volle tevredenheid verlopen en zal zeker een vervolg hebben. Daniels gaat er dan ook vanuit dat hij hier volgend jaar met zijn clubleden weer staat. Het kampement zal dan nog groter zijn en er zullen dan meer activiteiten georganiseerd worden.

Michael Daniels (Foto: Annemieke van Tinteren)
Foto Annemieke van Tinteren
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding