Jeanne van Thiel met op de achtergrond een van haar schilderijen (foto: Annemieke van Tinteren
Jeanne van Thiel met op de achtergrond een van haar schilderijen (foto: Annemieke van Tinteren Foto: Annemieke van Tinteren

"Heb geduld met en toon interesses in de ouderen."

Veel vrijwilligers die benaderd worden door de redactie voor de rubriek 'Vrijwilliger van de week' bedanken voor de eer. "Het is toch allemaal heel normaal dat ik dat doe. Daarvoor hoef ik niet met naam en toenaam in de krant."
Jeanne van Thiel is opgegeven door de LEV-groep. Op de vraag waarom zij denkt dat ze is aangedragen antwoordt ze: "Ik ben niet iemand die gemakkelijk Nee kan zeggen. Ik ben overal enthousiast over en vindt het leuk en fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen."

Jeanne houdt van organiseren en van zaken coördineren en dat blijkt wel uit het vrijwilligerswerk waaraan zij een grote steen bijdraagt.
Allereerst heeft ze in 2009 als coördinator samen met de LEV-groep het Huiskamerproject opgestart. "Toen werd het al bekend dat de zorg drastisch zou gaan veranderen. Veel ouderen zijn nadien thuis komen zitten en hebben dus mensen om zich heen nodig die zij voor hulp kunnen inschakelen. Het gaat vooral om senioren van 75-90 jaar. Elke donderdagochtend komt in De Boerderij in Breugel van 9.30-12.30 uur een groep ouderen samen met twee vrijwilligers bijeen. Gezamenlijk wordt er koffie en thee gedronken, de actualiteit doorgenomen en wat seniorengym gedaan. Daarna is er een activiteit die door de vrijwilligers worden georganiseerd. Samen muziek maken, maar ook bijdragen van de bibliotheek, de Zuidzorg of van de Brandweer over onderwerpen die voor de mensen belangrijk zijn. Na afloop sluiten we af met soep.
"Er kunnen ook heftige gesprekken gevoerd worden met elkaar. Voor sommigen is het moeilijk om met hun kinderen over hun doodswens te praten. Of dat ze een niet-reanimeren penning dragen die betekent dat ze niet meer gereanimeerd willen worden."
"Het is heel laagdrempelig, maar men moet zich wel eerst opgeven bij de LEV-groep. We willen graag een middaggroep op een andere locatie starten indien we nieuwe aanmeldingen krijgen en vrijwilligers. Mensen die al thuiszorg krijgen weten dat wij bestaan. Steeds minder mensen melden zich aan en we zijn op zoek naar een manier om mensen uit deze doelgroep te bereiken. Het is moeilijk om mensen uit hun eenzaamheidsproces te halen."

Mantelzorgmiddagen
Jeanne is ook mede-organisator van mantelzorgmiddagen. "Veel mantelzorgers weten niet eens dat ze mantelzorger zijn. Ze vinden het bijvoorbeeld heel gewoon om voor hun partner of kinderen te zorgen die in een instelling zitten of thuis zorg nodig hebben. Mensen lopen zichzelf voorbij en af en toe is het fijn om met elkaar te kunnen delen en weten dat je ondersteuning of begeleiding krijgt. Eén keer per maand wordt er gezorgd dat mantelzorgers ontspanning krijgen. Er kan die middag van alles op het programma staan: een uitje, yoga, mindfullness of een informatieve bijeenkomst over erfrecht, euthanasie, veranderingen in WMO."

Activerende huisbezoeken
Voor de gemeente is het ook van belang om in kaart te brengen wat er nodig is voor ouderen in de gemeente. Alle 75-jarigen krijgen een brief thuis waarin ze worden uitgenodigd om met iemand te praten over de zorg, hun woning en welzijn. Jeanne gaat met een aantal vrijwilligers van eind september tot begin maart desbetreffende huishoudens af. "Ik ben vaak verrast dat mensen aan mij binnen een uur hun hele hebben en houwen vertellen. Ook frappant dat ik zo maar als vreemde mag binnen komen. Mensen zijn vaak nog zo goed van vertrouwen. "
Ik geef ze dan een aantal tips. Bijvoorbeeld om met de buurvrouw een afspraak te maken dat als om 12.00 uur de gordijnen nog dicht zijn, dat ze even komt kijken of alles nog in orde is. Het valt voor veel mensen niet mee om contacten te onderhouden met de buurt. Zoals een man tegen mij zei: "Als ik dadelijk tussen acht plankjes lig weten ze niet wie er in ligt."
"Vaak kunnen ouderen niet met een computer werken en weten daardoor de weg niet in ons zorgland. Mensen zijn langzamer geworden in denkvermogen en het gaat dan te snel."
"Onze generatie weet al dat je wat achter de hand moet hebben voor "later". De vorige generatie is gewend dat ze van de gemeente geld kregen voor bijvoorbeeld een traplift. Wij groeien daarin, maar voor hen is het veel minder geworden. Ook dat ze van de gemeente een brief kunnen krijgen waarin staat dat de hulp van vijf naar twee uren is gegaan."

Wat hebben jullie nog nodig?
"Het is zo moeilijk om aan vrijwilligers te komen. Men moet met oudere mensen kunnen omgaan. Heb geduld en interesses in hun gebreken. Ook is het belangrijk dat vrijwilligers nadenken over wat zij zelf kunnen inbrengen.

Wat geeft u zoveel voldoening in dit werk?
"Ik ben vele uren bezig. Vaak ook achter de computer om nieuwe mensen in te delen of zorgen voor vervanging. Het is moeilijk om uren te noemen. Het is steeds zo verschillend in organiseren, regelen, leuke dingen verzinnen…
"Ik heb wel eens momenten dat ik denk: het kost veel tijd, het wordt teveel. Na een vakantie merk ik dan toch dat ik bezig moet zijn."
"Het is zo fijn om iets te kunnen betekenen voor de medemens. Ik houd van coördineren en dat zaken goed kunnen lopen. Fijn om daar mijn talenten voor te kunnen inzetten en mijn bijdragen te mogen leveren."

Meer informatie
Voor verdere informatie of voor een afspraak om kennis te maken met het Huiskamerproject kunt u contact opnemen met de LEV-groep aan de Europalaan 2 in Son
telefoon 0499 – 475361. Email: jozien.vandeboom@levgroep.nl

Voor al uw vragen over zorg, welzijn, wonen en leven kunt u contact opnemen met het CMD aan de Europalaan 2 in Son
telefoon 0499 – 491491. Email: cmd@sonenbreugel.nl
Openingstijden: 10.00 – 14.00 uur (ma-vr)