Totale maansverduistering waardoor een volle super bloedmaan te zien was in de nacht van 27 op 28 september jl. (foto: Annemieke van Tinteren)
Totale maansverduistering waardoor een volle super bloedmaan te zien was in de nacht van 27 op 28 september jl. (foto: Annemieke van Tinteren) Foto: Annemieke van Tinteren

Bloedmaan

Ieder jaar rond deze tijd is er een supermaan. De maan staat dan dichter bij de aarde waardoor hij 14% groter oogt dan normaal. In de nacht van 27 op 28 september jl. was er ook nog eens een totale maansverduistering. De aarde, de maan en de zon staan dan in één rechte lijn. Normaal kaatst de maan het zonlicht terug naar de aarde waardoor lijkt alsof de maan licht geeft. Bij een totale maansverduistering, zoals in de nacht van 27 op 28 september, krijgt de maan geen licht meer van de zon omdat de aarde ervoor staat. Door de zonnestralen die toch door de atmosfeer dringen lijkt de maan dan rood te schijnen. Dit verschijnsel heet een bloedmaan. Dit was door het heldere weer van die nacht erg mooi te zien. De laatste keer dat dit zo gebeurde was in 1982. De volgende keer dat dit verschijnsel zich weer voordoet is pas in het jaar 2033.