Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Marathondeelneemster zet beste beentje voor
Kristy Jansen loopt over van enthousiasme


Kristy Jansen loopt over van enthousiasme

De Marathon van Eindhoven in oktober is al jarenlang een begrip onder hardlopers. Dit evenement vraagt echter veel van de deelnemers. Zonder goede voorbereiding kom je niet ver, weet ook Kristy Jansen uit Son en Breugel die voor de eerste keer de hele marathon gaat lopen. De 23-jarige hardloopster maakt zich op voor de tocht, maar wist toch nog tijd vrij te maken om met de redactie van de Mooi Son en Breugel Krant te spreken.

Jansen's roots liggen in Son en Breugel, maar sinds een half jaar woont ze in Eindhoven. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit in Tilburg in econometrie. Econometrie is een tak van de economische wetenschap ontstaan in Nederland aan het begin van de twintigste eeuw. Het is een tak van de economische wetenschap die wiskundige en statistische technieken gebruikt om economische voorspellingen te doen en optimaliseringsproblemen op te lossen. Momenteel werkt Jansen in Amsterdam bij De Nederlandsche Bank. Naast haar baan volgt ze nog een studie in Tilburg en hoopt over drie jaar te promoveren.

In haar spaarzame vrije tijd bereidt ze zich optimaal voor op de Marathon. De 23-jarige begon op haar derde jaar met dansen, bij dansvereniging DéDé in Son. Op haar 16e vond ze het toch belangrijk om daarnaast nog een andere sport op te pakken. Het hardlopen zat een beetje in de familie, dus dit leek een logische keuze. Het beviel haar zo goed dat ze op haar 18de besloot om maar eens voor die halve marathon te gaan. Dat werden er 4 op een rij. Na vorig jaar de 10 miles in Antwerpen te hebben gelopen, dacht ze nu wel klaar te zijn voor de hele marathon in Eindhoven.

Geen belasting
In mei dit jaar stelde ze een trainingsschema op met als doel om met een eindtijd onder de 4 uur te eindigen. Dat trainen bestaat voor haar niet alleen uit hardlopen. Ze loopt 3 x per week afstanden van 10 tot 30 kilometer. Ook haar voedingspatroon is aangepast en ze leeft zich uit met bootcamp. Dat is een fysiek trainingsprogramma voor groepen uitgevoerd door meestal een personal trainers en/of voormalig militair personeel. Dit programma is ontworpen om kracht en conditie op te bouwen door middel van een verscheidenheid aan intervallen in een les. Jansen volgt bootcamp-lessen om ook andere spieren te versterken. Kortom: haar voorbereiding is optimaal te noemen. Zij ervaart deze voorbereiding niet als een belasting voor haar sociale leven. Er is echt nog wel tijd over voor gezellige dingen, vrienden en familie. Haar familie is dan ook de reden dat ze niet voor de marathon van New York kiest, maar dichter bij huis wil blijven. Ze wordt door hen gesteund en de familie zal zeker langs de route staan om haar enthousiast aan te moedigen.

De eerste 5 km van de training ervaart ze als mentaal het zwaarste. Maar dankzij stevige dance-muziek die haar energie geeft, zal het na 10 km steeds beter gaan. Voor de studente is hardlopen de ideale sport, omdat ze zichzelf dan volledig los kan maken van de dagelijkse beslommeringen. Jansen's deelname is bijzonder, omdat maar weinig jonge mensen kiezen voor hardlopen. De meeste deelnemers aan de marathon zijn dan ook tussen de 35 en 45 jaar. De week voorafgaand aan de marathon wordt toch wel spannend, de zenuwen beginnen een beetje op te komen. Er mag niet meer al te fanatiek worden getraind om het lichaam wat rust te gunnen, zodat ze goed in vorm aan de start kan verschijnen. En natuurlijk horen we na afloop van Kristy Jansen hoe zij haar eerste hele marathon heeft ervaren en hoe ze de periode daarna omgaat met haar passie


Een zonnige Lazy Sonnie
Afternoon

Met de tweede editie van dit muzikale podium lijkt een nieuwe traditie geboren. Na de pilot in juni zijn de organisatoren Annemarie Heldens, Edwin Verlangen, Benjo Plandsoen, Erica van Dijck, Marjolijn Kleingeld, Annie Maessen, Geert van den Eertwegh en Addy van den Hurk ervan overtuigd dat het idee aanslaat bij het publiek.

De organisatie kijkt, luistert en programmeert een muziekkeuze die zeker niet standaard is te noemen. Stond er in september Argentijnse muziek op het programma, vandaag was de keuze gevallen op de blues. In het voorprogramma viel de eer te beurt aan Ernest van Aaken, een blues fenomeen uit Eindhoven. Het publiek genoot van zijn ingetogen optreden.

Hoofdgasten op deze middag waren het Annie Keating Trio, uit Brooklyn, New York. De organisatie was er terecht trots op dat zij deze groep naar Son en Breugel hadden gehaald. Het trio geeft slechts 12 optredens in Nederland, maar waren enthousiast over de locatie. Het idee dat ze in een kapel van een voormalig klooster muziek mochten maken, dat was voor hen uniek. Ze brachten warme blues met folk invloeden uit de zuidelijke staten van Amerika . Het was genieten voor de ca.100 luisteraars in deze sfeervolle omgeving.

Agenda 2015
Het programma voor 2015 staat al vast: op 1 november staat er Ierse muziek gepland door The Jellymans's Daughter. De organisatie zet zich in om muziekstijlen naar Son en Breugel te halen die niet voor de hand liggen, maar waar publiek absoluut voor warm loopt. En gezien de spontane reacties van het publiek: met succes!

De zondagmiddag is een perfecte keuze. Van half 4 tot half 6 wordt er muziek gemaakt, er is geen entreeprijs, de sfeer is ontspannen. Daarnaast is er professionele kinderopvang aanwezig en kunnen de ouders met een gerust hart een muzikale middag beleven. De komende wintermaanden is er elke eerste zondag van de maand muziek om naar te kijken en te luisteren. De kapelzaal van La Sonnerie zet de deuren open vanaf 15.00 uur. U bent van harte welkom!


Afbeelding
foto Giti Entezami