Afbeelding
Foto: Desiree Brugmans

Kinderboekenweek

Een Iranese vluchteling vertelde eens: "Vanaf het moment dat ik in Nederland kwam en de taal beter moest gaan leren, heb ik de mooiste ontdekking ooit, in mijn leven gedaan. Een boekenwinkel binnen kunnen lopen en alle boeken zomaar mogen open doen. Alle thema's, foto's, plaatjes, spotprenten en dan ongestoord mogen lezen. In mijn land waren veel boeken verboden en had ik geen vrijheid van lezen. Lezen maakt mijn wereld zo veel groter! Kunnen en mogen lezen is een groot goed!"

Daarom is het zo goed dat er jaarlijks een Kinderboekenweek wordt gehouden. Aan kinderen wordt de basis van het lezen aangeleerd. Niet alleen het kunnen lezen is daarbij belangrijk, maar leesbeleving daarbij is geweldig! Je wanen in een andere wereld, dromen en je mee laten voeren of jezelf herkennen in een boek. Kinderen kunnen worden voor gelezen uit een boek of uit een prentenboek, maar ook het zelf gaan lezen is waardevol. Een week waarin kinderboeken voor alle leeftijden centraal staan binnen een bepaald thema.

Dit jaar is het thema Raar Maar Waar! Boeken over Natuur, Wetenschap en Techniek. Op onderzoek uitgaan en te weten willen komen hoe de wereld in elkaar zit is een natuurlijke drijfveer van kinderen. Antwoord op de vraag waarom iets zo is of hoe iets werkt kunnen zij aan den lijve ondervinden, maar óók door er boeken over te lezen.
Er zijn ook speciale thema-uitgaven gemaakt.

Bij aankoop van minimaal € 10,00 aan kinderboeken wordt in de boekwinkel het Kinderboekenweekgeschenk overhandigd. Dit jaar is het boek geschreven door Simone van der Geest en heet Per Ongelukt!. Stel, je moeder zit in de gevangenis, maar ze is onschuldig. En die gevangenis staat op een streng bewaakt eilandje in de Waddenzee. En je vader, daar heb je ook niets aan, want die zit de hele dag te gamen. Wat doe je dan? Dan bedenk je een onwaarschijnlijk bevrijdingsplan. Tenminste, dat doet Ro. Samen met zijn vrienden Archie en Lela begint hij in een afgelegen schuur aan een fantastische uitvinding te werken. Want soms moet je iets doen wat niemand ooit gedurfd heeft, hoe gevaarlijk en onmogelijk het ook is…

Ook is er een speciale prentenboekuitgave "Speeltuin" gemaakt door Mies van Hout en te koop voor €5,00. Mies van Hout neemt je mee op een tocht door de wonderlijkste werelden. Klauter op je vingertoppen mee door de bomen, zoek je weg over de krokodillenrivier en dwaal rustig door de bramentuin. Kijk uit voor de afgrond! Geen nood, we springen gewoon van wolk naar wolk en roetsjen daarna van de berg. Durf jij vervolgens door de grot en dan héél stilletjes langs het monster? Dan zijn we er bijna…. Al zoekend, dwalend en puzzelend doet Mies van Hout je in dit Prentenboek van de Kinderboekenweek vergeten waar je ook al weer naartoe op weg was, zoveel is er te zien en beleven. En op iedere pagina sluit een nieuw vrolijk dier zich aan bij de stoet. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek is er een om opnieuw en opnieuw doorheen te springen en klauteren.

De Kinderboekenkrant is er voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Ideaal om kinderen enthousiast te maken voor lezen en ze te helpen met de keuze van hun volgende boek. De Kinderboekenkrant is een bewaarkrant boordevol leestips en veel leuke nieuwtjes over kinderboeken en schrijvers.De krant is jaarlijks rond de Kinderboekenweek verkrijgbaar via de boekhandel en de bibliotheek.

Vanwege het thema is er een speciale uitgave gemaakt voor de Kinderboekenweek van QUEST junior. Het is een magazine voor nieuwsgierige kinderen! Het tijdschrift past perfect bij het thema Raar, maar waar!, want het staat vol verrassende artikelen, interessante weetjes en leuke wetenschappelijke proefjes. Inclusief de Kerntitels van de Kinderboekenweek over favoriete onderwerpen als ruimtevaart, dinosaurussen, uitvindingen enz. Quest JR is rond de Kinderboekenweek alleen verkrijgbaar via de bibliotheek.

Op zondag 18 oktober is het Kinderboekenweekgeschenk niet alleen een spannend boek, maar ook een toegangskaartje voor wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland. Maar liefst 22 wetenschapsmusea en science centra zijn op zondag 18 oktober gratis toegankelijk op vertoning van het Kinderboekenweekgeschenk. In Eindhoven kun je terecht bij De Ontdekfabriek, Torenallee 22, bij Strijp S.
Kom langs en ga zelf aan de slag met 'per ongelukken'!
Eén Kinderboekenweekgeschenk = gratis toegang voor één kind.

En weet uw kind nog niet wat hij of zij moet gaan lezen binnen dit thema aan boeken?
Doe dan samen de test: www.kinderboekenweek.nl/kinderboekentipper.
De Kinderboekentipper selecteert met behulp van een paar eenvoudige vragen uit ruim 250 thematitels de meest geschikte boeken.

Heel veel leesplezier gewenst!