Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Survivors lopen weg met SamenLoop voor Hoop
Wandelevenement zet stappen tegen kanker


De eerste informatieavond voor SamenLoop voor Hoop werd druk bezocht. Deze bewustwordingscampagne rond kanker vond 29 september plaats in La Sonnerie. Initiatiefneemsters Ingrid van Kronenburg en Ellen van der Vleuten kunnen op een succesvolle aftrap terugkijken.

Ambassadrice Miranda Kampers maakte de aanwezigen duidelijk waarom dit evenement zo belangrijk is voor Son en Breugel. SamenLoop voor Hoop (zie kader) is een evenement met een lach en een traan. Er wordt over deze vreselijke ziekte gepraat en aan de slachtoffers gedacht, terwijl er ook veel aandacht aan de overlevers (ook wel survivors genoemd) wordt besteed. De waarde van het leven staat centraal bij deze campagne.

De organisatie wil een evenement neerzetten waarbij iedereen in Son en Breugel zal beseffen dat je er niet alleen voorstaat als de ziekte je treft. Kanker treft niet alleen de zieke, maar ook zijn of haar omgeving. "Ik hoop dat er in de toekomst niemand meer overlijdt aan kanker. Hopelijk wordt kanker op den duur een chronische ziekte en krijgen patiënten een meer humane behandeling. Wetenschappelijk onderzoek is daarin onmisbaar. Voordat deze droom werkelijkheid wordt, is veel geld nodig," stelt Van Kronenburg.

Ervaringsdeskundigen
Met de opbrengst van SamenLoop voor Hoop Son en Breugel kan Son en Breugel een steentje bijdragen. Overigens gaat tien procent van de opbrengst naar een zelfgekozen goed doel. Samen met het kernteam is gekozen voor Inloophuis De Eik in Eindhoven. Het gaat hier om een plek waar kankerpatiënten samenkomen en opgevangen worden. Het inloophuis heeft ook Son en Breugel in het verzorgingsgebied.

Ook in Best wordt een SamenLoop voor Hoop gehouden. Tijdens de informatieavond werd daar uitgebreid bij stilgestaan. Survivors Gerty Pepers en Karin Vervoort vertelden de aanwezigen over hun ervaring in Best. In 2008 zaten beide vrouwen in de beginfase van de behandeling. Tijdens het bezoeken van een informatieavond besloten zij als survivors mee te lopen. Beiden hebben de kracht van het evenement ervaren. Gedragen door de deelnemers kun je er samen voor gaan. Dat is ook de symboliek van 24 uur wandelen. Kankerpatiënten kunnen ook niet even het stokje neerleggen. Hun boodschap; doe mee, dan voel je wat deze slopende ziekte met je gestel doet.

Activiteiten
KWF-evenementenbegeleider Jaklien Schellekens ondersteunt lokale initiatieven bij hun organisatie. Zij vertelde dat momenteel één op de drie mensen te maken krijgt met kanker. In 2015 werden er in heel Nederland 35 SamenLopen georganiseerd. SamenLoop voor Hoop wordt op 4 en 5 juni 2016 georganiseerd rondom De Boerderij en De Bongerd op een parcours van 400 meter. De teams van minimaal 15 deelnemers wandelen onafgebroken in wisselende samenstelling en naar eigen kunnen. Tijdens de SamenLoop worden op het terrein allerlei activiteiten georganiseerd om deelnemers en survivors in de watten te leggen.

De teams mogen die dag zelf ook activiteiten organiseren om geld op te halen. Op de dag zelf heeft elk team een marktkraam ter beschikking. Maar ook in de aanloop hebben de teams de keuze om activiteiten te organiseren om geld in te zamelen. Via de sociale media kanalen van SamenLoop voor Hoop zullen deze acties ondersteund worden. Ook mascotte SAM kan door de teams worden ingezet bij hun sponsoracties.

Hulp nodig
Naast een 24 uurs-loop wordt er ook een Kinderloop georganiseerd, waarbij de jonge deelnemers 24 minuten op zondagochtend lopen. De basisscholen zijn al benaderd om mee te doen. Ook worden spreekbeurtpakketten over de scholen verspreid om promotie te maken van dit evenement. Een evenement van deze omvang vergt een grote organisatie. Naast een vijfkoppig kernteam zijn ondertussen 40 vrijwilligers hard aan het werk met de voorbereiding voor volgend jaar. Tijdens de SamenLoop zijn echter nog veel meer vrijwilligers nodig. Ook sponsoren zijn nu al van harte welkom om zich te melden. Meedoen aan de SamenLoop voor Hoop Son en Breugel kost twintig euro per persoon. Dit is inclusief T-shirt en kaarsenzak. Alle teams ontvangen ook een donatiebox die hopelijk op veel plekken in het dorp komt te staan.

De allereerste inschrijvers voor de SamenLoop voor Hoop 2016 op 6 september (BTH-huis, Rhônelaan en de oud-Prinsengarde) wonnen al een voetmassage voor het hele team. Op de informatieavond werd bekendgemaakt welk team een gratis ontbijt gewonnen heeft. Team Sonsport mag zich vol trots winnaar noemen. Woordvoerster Miranda Verkooijen kondigde direct een nieuwe sponsoractie aan, want naast wandelen zal er door Sonsport ook gefietst worden voor het goede doel.

KADER
SamenLoop voor Hoop
Op verschillende plaatsen in Nederland organiseren vrijwilligers een SamenLoop voor Hoop. 24 uur lang maken teams op een parcours gezamenlijk een lange wandeling. Deze estafette staat symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. Daarmee halen ze geld op voor KWF Kankerbestrijding. Er wordt niet alleen gewandeld, de teams hebben ook kraampjes met (zelfgemaakte) spulletjes, hapjes en drankjes. Er zijn leuke activiteiten en lokale artiesten zorgen voor spetterende optredens. De eregasten bij SamenLoop voor Hoop zijn (ex-)kankerpatiënten. Zij zijn het hele weekend het middelpunt.
KADER


Afbeelding
Afbeelding