Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Hoe ervaar je een marathon première?

Laatst hebben wij kennis gemaakt met de 23-jarige Kristy Jansen uit Son en Breugel in de aanloop naar haar eerste marathon van Eindhoven . Zondag 11 oktober was het dan zover, de dag waarop ze zich heeft verheugd en waar ze zich optimaal op heeft voorbereid . We spreken haar, na haar een paar dagen rust gegund te hebben, over de dag die voor haar zo belangrijk was.

Kristy: "Het was een geweldige ervaring, het weer was perfect ondanks de harde wind, de route gevarieerd, en over de belangstelling zeker geen klagen. De eerste 30 kilometer ging het lopen fantastisch ! Ik voelde me prima, er waren zoveel toeschouwers langs het parcours dat ik niet in de gaten had dat ik al zoveel had gelopen. Tussen de 35 en 38 kilometer werd het zwaar, fysiek begint je lijf dan te protesteren. Maar dan komen die laatste kilometers in zicht en vergeet je de pijn, je wordt als het ware gedragen door het enthousiasme van de mensen langs de kant. Zij zorgen voor de energie in die laatste kilometers, heel bijzonder en hartverwarmend! "

Haar tijd was 3.49 uur, een pracht resultaat. Zelf zegt ze dat ze graag een kortere tijd had willen neerzetten, maar ze wilde de marathon zeker uitlopen, en paste haar tempo daarom enigszins aan. Het tempo dat door haar ouders en familie van hardlopers nauwkeurig werd gevolgd via een speciale app.

Na afloop was er de ontlading van al dat trainen, de spanning en natuurlijk de vreugde over het resultaat. En niks languit op de bank, maar 's avonds gewoon nog even de stad in om het te vieren. Daar heeft ze van genoten, net als van de dag zelf.

Hoe nu verder?
De komende weken staan in het teken van afbouwen. Kristy gaat de komende weken zo'n 3 keer per week lopen, en dan tussen de 10 en 15 kilometer. Dit is nodig om een zogenaamd sporthart te krijgen. Helemaal niet meer trainen na deze prestatie is geen optie. Of er volgend jaar weer een hele marathon gelopen wordt, dat is niet zeker. De voorbereiding kost heel veel tijd, en met een studie en een baan ernaast is dat moeilijk te combineren. Een halve marathon, dat vindt ze geen probleem, maar daar wil ze dan ook wel haar persoonlijk record op verbeteren. En dat ze ooit nog voor de hele gaat, dat is zeker want ze heeft ervan genoten, is tevreden over het resultaat en voor haar gevoel kwam ze relaxed over de finish. Kristy kan als een jeugdige marathonloopster terugkijken op een mooie dag met een geweldig resultaat!


Jonge ondernemers:
"Moveboard slaagt waar Segway faalt"

Onder de naam Raw Brick V.O.F. hebben Romen de Bruijn en William van Dongen (beiden 19) uit Son en Breugel een vervoermiddel geïntroduceerd dat volgens hun ten opzichte van bestaande vervoermiddelen veel voordelen in zich verenigt. Zoveel, dat ze een gat in de markt zien dat alleen nog maar door het grote publiek ontdekt hoeft te worden.

De naam zegt eigenlijk al wat het is: Moveboard.

Het ziet er uit als een Segway zonder stang, maar volgens het tweetal houdt daar de vergelijking met het geflopte vervoermiddel wel zo'n beetje op. Wél heeft die het pad geëffend voor de Moveboard, wat eigenlijk een doorontwikkeling is. Door de besparing op ontwikkelingskosten en de lichtere uitvoering kost de Moveboard slechts een fractie van zijn 'grote broer'. Het Moveboard kost normaalgesproken 650 euro, tot 1 januari is de instapprijs – of is het opstapprijs? - 425 euro.

De twee noemen nog meer verschillen en voordelen: geen 50 maar 13,5 kilo, te vervoeren met OV, heel wendbaar, geen 25 maar 15 km per uur en daarmee ook veilig voor kinderen (vanaf 20 kg). Je mag er niet mee op het trottoir, al wordt dat wel gedoogd.

Ze importeren het Moveboard uit China, maar kunnen eventuele defecten meestal in eigen beheer verhelpen. "Er is in principe één type Moveboard. Wel maken wij verschil in de prijs: het Moveboard classic (zwart) in verband met onze voorraad. Wij werken er hard aan om vernieuwend te blijven, dus wij zijn nu al naar nieuwere uitvoeringen aan het kijken en verwachten binnenkort met een nieuw type te komen."


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding