Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Oktobermaand = borstkankermaand

"Het is alsof ik een tijdbom in mijn lijf heb. Het is de hele dag een strijd met jezelf. Het vertrouwen in je lijf komt nooit meer terug."
Aan het woord is een Sonse vrouw die borstkanker heeft gehad.
Er zijn nog steeds mensen die het K-woord niet kunnen en willen benoemen, terwijl Kanker inmiddels volksziekte nummer 1 is. Daarom verdient het onze aandacht!

Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Borstkanker (ook wel mammacarcinoom genoemd) is een vorm van kanker die ontstaat in het melkklierweefsel in de borst. Het komt vaak voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Meestal wordt borstkanker ontdekt door een knobbeltje in de borst.

Bij borstkanker ontstaat kanker in het borstweefsel. Kanker ontwikkelt zich door kwaadaardige cellen die niet meer volgens het gebruikelijke patroon afsterven of delen.
Ons lichaam vervangt zijn cellen regelmatig doordat de cellen zich voortdurend delen. Bij zo'n celdeling wordt het DNA gekopieerd en verdeeld over twee nieuwe cellen. Er is altijd een kans dat er iets fout gaat tijdens zo'n celdeling. Als het je lichaam niet lukt om je goed te beschermen, raakt het DNA beschadigd en kan er borstkanker ontstaan: de cel deelt zich dan eindeloos en vermeerdert zich ongecontroleerd, met een gezwel (of tumor) als gevolg. Zo'n gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een goedaardige tumor kan het omringende weefsel opzij duwen, maar dringt niet binnen. Een kwaadaardig gezwel kan zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.

Behandelingen
Er zijn verschillende behandelingen bij borstkanker. De meest voorkomende zijn borstsparende operatie, borstamputatie, bestraling en chemotherapie. Veel mensen met borstkanker krijgen een combinatie van de behandelmethoden.
De chemotherapie wordt meestal gegeven in een aantal opeenvolgende behandelingen of kuren. Je krijgt elke dag, elke week, twee of drie wekelijks of elke maand chemotherapie volgens een bepaald schema. Dat heet een chemokuur. Eén enkele hoeveelheid chemotherapie zal slechts een bepaald percentage kankercellen doden. Daarom wordt de behandeling vaak herhaald. Afhankelijk van het type kanker en het doel van de behandeling, kan de chemotherapie gedurende drie tot zes maanden worden herhaald of in sommige gevallen langer.

De Sonse vertelt: "Na de chemo ben je gewoon heel erg ziek. Bij mij duurde dat acht tot negen dagen. Na negen dagen voelde ik mij als herboren. Chemo heeft een zwarte, een grijze en een witte week. Daarna begint het weer van voor af aan, net zo lang totdat de kuren voorbij zijn. Vaak volgt er ook nog bestraling daarna."

Bij borstkanker is het moeilijk aan te geven wanneer iemand echt is genezen. Er wordt daarom liever niet gesproken van 'genezingspercentages' maar van 'overlevingspercentages'. Bij borstkanker is de gemiddelde kans om de eerste vijf jaar te overleven ruim 80%. Vrouwen die voor borstkanker zijn behandeld, blijven jarenlang onder controle bij de behandelend specialisten. De controles zijn vooral gericht op het ontdekken van eventuele plaatselijke terugkeer van de ziekte of van een eventuele nieuwe tumoren.

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto's van de borsten gemaakt. Zo kan er eerder worden ontdekt of iemand borstkanker heeft.

Leven met kanker is niet vanzelfsprekend
Er bestaat geen pasklaar antwoord op de vraag hoe iemand het beste met kanker kan leven. Iedereen is anders en elke situatie is anders. Iedereen verwerkt het hebben van kanker op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. De stemmingen kunnen heel wisselend zijn. Mensen kunnen het gevoeld hebben dat alles hen alleen is overkomen en dat ze nergens meer invloed op hebben.

De Sonse vertelt: "Je probeert van alles te eten en te drinken om maar gezond te worden en te blijven. Het is de hele dag een strijd met jezelf en het vertrouwen komt nooit meer terug. Door de medicaties en behandelingen is mijn gewicht ook erg toegenomen. Je probeert te lijnen en te sporten, maar de conditie is gewoon slecht. Vermoeidheid blijft opspelen. "

Stichting Pink Ribbon
Stichting Pink Ribbon vraagt in de oktobermaand aandacht voor borstkanker. Ze financiert projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker.
Dit jaar wordt er specifiek geld opgehaald voor jonge vrouwen onder de 45 jaar die borstkanker hebben gekregen.

HOPE: Hold On Pain Ends
"Zie de tijdbom in je lijf maar een plekje te geven. Je hoort zoveel verhalen van mensen dat het goed met ze gaat, maar er overlijden ook veel mensen om je heen. Soms heb ik gewoon geen zin in al die verhalen. Ik ben nog steeds bezig met mijn lijf en het op orde krijgen van mijn leven. Ik ben nu wel beter, maar heb het dagelijks nog moeilijk. "

"Het is mooi al die initiatieven zoals Samenloop voor Hoop en de fakkeloptocht in het dorp op 31 oktober, maar ik word steeds geconfronteerd met mijn ziek zijn. Ik wil leven, denken in kwaliteiten en kijken naar wat ik wel kan. Goed dat mensen er bij stil staan en het is ook nodig al die aandacht, maar het is voor mij een dubbel gevoel."