Mevrouw van Eck voor de kast waarin de laatste spulletjes van haar winkeltje in staan.
Mevrouw van Eck voor de kast waarin de laatste spulletjes van haar winkeltje in staan. Foto: Annemieke van Tinteren

"Zijn de boontjes wel vers?"

Door deze vraag werd mevrouw van Eck voor het eerst in 17 jaar zo boos, dat ze tegen haar man zei: "het wordt tijd om te stoppen". Haar verhaal hierover leest u verderop.

Door: Henriette van Berkel

Wie is mevrouw van Eck-van Genugten?
Toen haar man 17 jaar geleden de 65 jarige leeftijd bereikte, wilde ze een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan: een eigen winkeltje aan huis, aan de Lieshoutseweg, met verse groenten en fruit. En dat winkeltje kwam er! Vanaf april tot september het adres voor de producten van het seizoen, recht van het land direct naar de klant. Groenten en fruit zoals het moet smaken en zoals we het niet meer gewend zijn. Door de lange aanvoertrajecten naar de supermarkten via de koelcellen gaat er helaas veel van de smaak verloren. Mevrouw van Eck: " Als er 's avonds frambozen niet waren verkocht, die gingen niet de koeling in. Maar daar maakte ik dezelfde avond nog jam of saus van. En die kwam ook in de winkel, net als de jam van aardbeien of pruimen. Ik was elke avond in de weer met het vullen van flesjes en potjes om ze de dag erna in de winkel te kunnen zetten. Ook de verpakkingen maakte ik zelf, tasjes met strikken, zodat het cadeautjes werden".

Het winkeltje werd steeds drukker, steeds meer mensen wisten de weg te vinden en reden graag een stukje verder voor de heerlijke asperges of al het andere lekkers. Voor mevrouw van Eck begon de dag dan zo rond 6 uur, en eindigde die pas tegen 11 uur 's avonds. Maar ze genoot ervan! Het was altijd gezellig in de winkel, er werden recepten gedeeld, tips gegeven en er werd natuurlijk ook volop gekletst, het was er nooit saai of vervelend.

Tot enige tijd geleden: mevrouw van Eck had net de boontjes van het land in de winkel gezet, toen er een klant kwam die vroeg "zijn de boontjes vers?". Hierop werd ze zo boos en ze antwoordde : " mevrouw, als u nu naar de supermarkt gaat, daar liggen boontjes uit Marokko en die zijn 2 weken onderweg geweest, die zijn pas vers". Ze heeft de klant geen boontjes verkocht en de klant is ook nooit meer terug geweest. Maar toen zei ze tegen haar man, die inmiddels ook 82 jaar is, "ik denk dat het een mooie tijd is om te stoppen". Het is mooi geweest, want het was wel heel hard en zwaar werken. Zeker in de zomer met de warmte.

Nieuwe toekomst.
Het besluit is genomen, huis en grond staan te koop . Mevrouw van Eck gaat haar winkeltje en vooral haar klanten ontzettend missen, dat is duidelijk. Ze moet wennen aan haar nieuwe leven, voelt zich af en toe schuldig als ze overdag een boek leest, en staat nog steeds elke dag vroeg op. Maar er is nu gelukkig tijd voor familie, want zowel zij als haar man komen uit grote gezinnen. En als ze straks ergens anders een huis vinden, komt er zeker een volkstuintje bij. Ze houdt van koken en lekker eten. En zoals ze zegt: " als ik dan ineens dood ben op een dag, kan mijn man in elk geval zeggen dat ik de avond ervoor nog lekker gegeten heb".

Heel graag wil ze al haar klanten bedanken die al die jaren in haar winkel zijn geweest en die voor al het vers van het land graag een eindje verder wilden rijden of fietsen. Zij kijkt met veel plezier en mooie herinneringen terug op de afgelopen 17 jaar dat ze haar winkeltje mocht hebben.


Najaarsconcert zang en vriendschap

Mannenkoor Zang en Vriendschap geeft op zondag 8 november een najaarsconcert. Het concert wordt gegeven in zaal D'n Tref op Zonhove, Nieuwstraat 70 te Son, aanvang 14.00 uur..

Het koor brengt een programma met warme koorklanken. Op het programma staan o.a. het bekende nummer "Ik zou wel eens willen weten" van Jules de Corte. Kees Doevendans, de dirigent van het koor maakte hiervan een mooie mannenkoorbewerking. En zoals altijd wordt het koor vakkundig op de piano begeleid door Marijke Romunde.

En natuurlijk is er weer gezorgd voor een partner met een geheel eigen muzikale sfeer. Het duo Two of Us brengt muziek uit de zestiger jaren. Beatles, Rolling Stones en Simon and Garfunkel zijn zo maar wat namen van muzikale grootheden uit de geschiedenis van de pop muziek.

Kortom een bijzondere muzikale middag die wordt aangeboden aan de bewoners van Zonhove. Maar niet alleen de bewoners zijn welkom, het concert is toegankelijk voor iedereen. De toegang is gratis met een collecte na afloop.

Dus kom op zondag 8 november naar Zonhove, zaal D'n Tref, Nieuwstraat 70 te Son. Aanvang concert 14.00 uur.

TOT ZIENS!!!


Afbeelding